Unul dintre suspecții atacului din Moscova a declarat ca a sosit din Turcia (video)

23 Mar 2024
Unul dintre suspecții atacului din Moscova a declarat ca a sosit din Turcia (video)

Autoritățile ruse spun că au arestat mai mulți suspecți după atacul mortal asupra unei săli de concerte, inclusiv patru presupuși atacatori. Deși ISIS a revendicat atacul, Moscova dă vina deja pe Ucraina, scrie Le Parisien

După ore de urmărire, au căzut în cele din urmă în plasa forțelor de ordine ruse. Kremlinul a anunțat sâmbătă că a arestat unsprezece persoane, inclusiv „patru” presupuși atacatori ai unui atac armat într-o sală de concerte din suburbiile Moscovei, cel mai mortal care a lovit Rusia de la mijlocul anilor 2000. Cel mai recent raport raportează 115 morți și în jur de o sută de răniți. Atacul, urmat de un incendiu mare în clădire, a fost revendicat de Statul Islamic (IS), care a asigurat că făptuitorii au fugit. La rândul lor, serviciile de securitate ruse continuă să dea vina pe Ucraina, în timp ce

Mai mulți bărbați implicați în atac

Kremlinul a anunțat în această dimineață de sâmbătă agențiilor de presă ruse „arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru teroriști implicați direct în atac”. La rândul său, Comisia de Investigații a indicat că presupușii autori ai atacului ar fi folosit „arme automate”, care ar fi fost confiscate. De asemenea, atacatorii ar fi „folosit un lichid inflamabil pentru a incendia sala de concert în care se aflau spectatori”, printre care se aflau și răniți.

Identitatea presupușilor atacatori rămâne încă necunoscută, dar unele mass-media, inclusiv agenția publică de presă Ria Novosti , au difuzat un filmuleț prezentat ca fiind cel al unui interogatoriu al unui suspect, care apare în genunchi și cu mâinile legate la spate. Bărbatul, care spune că se numește Fariddun Shamsutdin și are 25 de ani, ar fi spus că a intrat în Rusia la începutul lunii martie din Turcia. Ar fi fost însărcinat să omoare pe toți cei prezenți în sală., în schimbul unui milion de ruble (în jur de 10.000 de euro). Veridicitatea acestor informații nu a putut fi verificată.

Canalele de știri Telegram Baza și Mash, cunoscute ca fiind apropiate de poliție, au publicat videoclipuri în orele următoare ataculuiîn care se vedeau cel puțin doi bărbați înarmați înaintând în sală. Un jurnalist de la Ria Novosti a mai indicat că cel puțin trei persoane îmbrăcate în haine de camuflaj au intrat în sala de concert înainte să deschidă focul și să arunce „o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”.

„EI-K”, principal suspect

ISIS, care a vizat deja Rusia de mai multe ori, a susținut pe unul dintre conturile sale Telegram că luptătorii săi „au atacat o adunare mare de crestini în vecinătatea capitalei ruse Moscova”. Organizația jihadistă a indicat că comandoul său „s-a întors la bază în deplină siguranță”. Gruparea, cu care Rusia luptă în Siria și care activează și în Caucazul rus, a desfășurat deja atacuri pe teritoriul Rusiei de la sfârșitul anilor 2010, dar nu și-a revendicat niciodată responsabilitatea pentru un atac de asemenea amploare în țară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră