Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul sălii de concerte din Moscova

22 Mar 2024
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul sălii de concerte din Moscova

Statul Islamic  a revendicat atacul asupra sălii de concerte de lângă Moscova, pe unul dintre grupulurile lor Telegram, scrie CNN

Luptătorii ISIS „au atacat o mare adunare de creștini în vecinătatea capitalei ruse Moscova ”, a spus Statul Islamic  într-unul dintre conturile sale Telegram.

ISIS nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația.

Atacul s-a desfășurat înainte ca grupul de muzică Picnic să intre în concert, potrivit Russia 24. Managerul trupei a declarat presei de stat că interpreții au fost nevătămați.

Procuratura Generală a Rusiei a declarat că „Persoane neidentificate în camuflaj au pătruns în Sala Crocus și au început să tragă înainte de începerea concertului”, potrivit TASS.

Imaginile video au arătat panica pe măsură ce atacul s-a desfășurat, cu mulțimi de oameni strânși, țipând și ascunzându-se în spatele scaunelor cu perne, în timp ce focuri de armă au început să răsune în sala vastă.

Imaginile geolocalizate de CNN arată un individ înarmat declanșând cel puțin un incendiu în interiorul locației. Individul este văzut purtând ceva în mână și, în timp ce iese de pe ecran, în videoclip se vede un fulger strălucitor de la o flacără mare.

Guvernatorul regional Andrey Vorobyov a spus că se face totul pentru a salva oamenii. O echipă SWAT a fost chemată în zonă și peste 70 de echipe de ambulanță și medici au asistat victimele.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a numit atacul o „tragedie îngrozitoare”.

„Astăzi a avut loc o tragedie groaznică în centrul orașului Crocus. Condoleanțe celor dragi victimelor. Am dat ordin să ofer toată asistența necesară tuturor celor care au suferit în timpul incidentului”, a spus Sobyanin într-un comunicat.

Sobyanin a declarat pe Telegram că anulează toate evenimentele sportive, culturale și alte evenimente publice de la Moscova în acest weekend.

Potrivit Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre atac și este ținut la curent cu măsurile pe teren.

La începutul acestei luni, ambasada SUA în Rusia a declarat că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova”, inclusiv concerte. Ambasada a avertizat cetățenii americani să evite adunările mari.

Într-un discurs adresat marți agenției federale de securitate a Rusiei, Putin a numit avertismentele ambasadei cu privire la potențiale atacuri teroriste de la Moscova „provocatoare”, spunând că „aceste acțiuni seamănă cu șantajul și intenția de a intimida și destabiliza societatea noastră”.

Ambasada SUA la Moscova a declarat vineri că este „conștientă de informații despre un incident terorist în curs de desfășurare la Crocus” și i-a sfătuit pe cetățenii americani să nu călătorească în Rusia.

Ucraina, care a fost implicată într-un război cu Rusia de mai bine de doi ani, a negat că ar fi implicata în atac.

„Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste”, a scris consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, parțial, într-o postare despre X. El a spus că crede că Rusia va folosi atacul pentru a justifica conflictul în curs și a intensifica operațiunile ca parte a „propaganda militară” în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră