Ungaria vrea să trimită migranții ilegali la Bruxelles

23 Aug 2024
Ungaria vrea să trimită migranții ilegali la Bruxelles

Guvernul Ungariei spune că este gata să ofere fiecărui migrant care încearcă să intre în țară un bilet dus dus către Bruxelles, dacă o hotărâre de înaltă instanță a UE obligă Budapesta să adopte o politică de „fără detenție” a refugiaților, scrie Politico

„După procedura de azil, vom oferi tuturor migranților de la granița cu Ungaria posibilitatea de a fi transportați la Bruxelles în mod voluntar și gratuit”, a declarat Gergely Gulyás, ministru în biroul premierului Viktor Orbán, la briefingul săptămânal al guvernului de joi. „Dacă Bruxelles-ul vrea migranți, îi poate avea.”

Gulyás a adăugat că solicitanții de azil „pot negocia acolo cu Comisia Europeană despre propria îngrijire”.

Ministrul a subliniat ideea ca răspuns la o amendă de 200 de milioane de euro emisă împotriva Ungariei în iunie, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Budapesta ignora legile UE privind azilul, precum și o hotărâre anterioară împotriva acesteia.

Ungaria, condusă de ani de zile de partidul de dreapta al lui Orbán, Fidesz, a adoptat de multă vreme o linie dură cu privire la solicitanții de azil care intră în țară.

Curtea din Luxemburg a hotărât în ​​2020 că Budapesta nu a respectat regulile UE privind tratamentul migranților prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și expulzându-i înainte ca aceștia să poată face apel la respingerea cererilor lor.

Curtea a ordonat Ungariei să-și schimbe politicile, dar guvernul lui Orbán a ignorat directiva, un răspuns pe care CEJ l-a criticat în hotărârea din iunie drept o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a legislației UE”.

Pe lângă amenda de 200 de milioane de euro, Ungaria trebuie să plătească încă un milion de euro pentru fiecare zi în care nu respectă decizia instanței.

Budapesta examinează acum dacă poate recupera o parte din aceste costuri de la Comisia Europeană prin depunerea unui proces.

Gulyás a spus că, dacă Ungaria nu poate ajunge la un acord rezonabil cu Comisia pentru a remedia situația „inacceptabilă, intolerabilă și inechitabilă” creată de hotărârea CEJ, va lua în considerare să facă pasul neortodox de a lăsa toți solicitanții de azil să intre în țară și oferindu-le un bilet dus la Bruxelles.

Această propunere provine din cartea de joc a Partidului Republican din SUA, o sursă obișnuită de inspirație pentru guvernul maghiar.

În 2022, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, un republican, a făcut o mișcare similară cu solicitanții de azil de la granița SUA, punând aproximativ 50 de migranți într-un zbor către Martha's Vineyard o insula bogata din Massachusetts unde locuiesc democratii. DeSantis a spus că a aranjat zborurile pentru a expune „ipocrizia liberală”.

Alți lideri republicani, cum ar fi guvernatorul Texasului Greg Abbott și fostul guvernator al Arizona Doug Ducey, au trimis autobuze cu refugiați în orașele americane cu vot democrat. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră