Ungaria promite că va sfida „șantajul” UE cu privire la finanțarea Ucrainei

29 Ian 2024
Ungaria promite că va sfida „șantajul” UE cu privire la finanțarea Ucrainei

Bruxelles-ul a luat în considerare modalități de a sabota economia maghiară dacă Budapesta nu este de acord cu ajutorul pentru Kiev. Ungaria promite că va sfida „șantajul” UE asupra finanțării Ucrainei, scrie Financial Times.

Ungaria a promis să sfideze presiunile UE de a aproba un pachet de ajutor pe patru ani, în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru Ucraina, condamnând drept „șantaj” o propunere de a submina economia sa în cazul în care nu vrea să dea înapoi.

Bruxelles-ul a prezentat modalități de a sabota economia Ungariei, cu excepția cazului în care este de acord să renunțe la veto-ul împotriva planului de finanțare al Ucrainei în cadrul unui summit special din această săptămână, într-un document confidențial văzut de Financial Times.

Moneda Ungariei a scăzut cu 1%, până la 390 Ft per euro, iar randamentul obligațiunilor de referință pe 10 ani a crescut cu 0,09 puncte procentuale, până la 6,35%, cel mai ridicat nivel din decembrie, luni.

„Ungaria nu cedează șantajului”, a scris ministrul ungar al UE, János Bóka, la X duminică seara. „Documentul, elaborat de birocrații de la Bruxelles, nu face decât să confirme ceea ce spune guvernul ungar de mult timp: accesul la fondurile UE este folosit pentru șantaj politic”.

Liderii UE se vor reuni joi pentru a discuta un plan de utilizare a bugetului blocului pentru a oferi Ucrainei asistența financiară crucială necesară pentru a-și continua efortul de război împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Summitul de urgență a fost convocat deoarece liderul ungar Viktor Orbán a respins pachetul la un summit din decembrie. Cu ajutorul SUA reținut în Congres, finanțele Ucrainei sunt într-o stare periculoasă și are nevoie urgent de infuzia UE.

Propunerea de la Bruxelles stabilește modalități de exploatare a deficiențelor economice ale Ungariei, observând inflația ridicată și costul ridicat al datoriei. Planul s-ar baza pe alți lideri ai UE care se vor angaja să înghețe toate finanțările UE către Budapesta în cazul unui drept de veto al lui Orbán, declanșând o posibilă scădere a încrederii investitorilor în țară.

Doi diplomați UE au spus FT că nu sunt convinși că toți ceilalți lideri ai UE vor fi de acord să facă acest lucru. Cu toate acestea, ei au spus că propunerea a subliniat adâncimea furiei față de refuzul lui Orbán de a ajuta Ucraina, o țară candidată la UE, și punctul culminant al relației Bruxelles-Budapesta.

Luni, un oficial al UE a căutat să minimizeze semnificația documentului de propunere, declarând că este un „document de fapt care nu reflectă statutul negocierilor în curs”, adăugând că „nu conturează un plan, ci face o sugestie”.

„Documentul la care se face referire în articolul din Financial Times este o notă de fond scrisă de Secretariatul consiliului pe propria răspundere, care descrie starea actuală a economiei maghiare”, a spus oficialul, care a cerut anonimatul.

Discuțiile „au loc și s-au bazat întotdeauna pe finanțarea unui compromis acceptabil pentru toate cele 27 de state membre ale UE”, a adăugat oficialul.

Comisia Europeană a spus că nu este la curent cu propunerea.

Pe lângă criza de finanțare a Ucrainei, Ungaria se află, de asemenea, sub o presiune intensă din partea aliaților săi occidentali din NATO pentru a aproba aderarea Suediei la alianță. Budapesta este ultimul membru care încă blochează acest proces, în ciuda promisiunilor contrare.

Săptămâna trecută, SUA l-au acuzat pe Orbán că urmărește o „politică externă fantezistă” în aceste probleme, spunând că Ungaria acționează în interesul liderului rus Vladimir Putin.

Orbán a spus în repetate rânduri că nu va fi de acord cu modificarea bugetului comun al blocului pentru a permite mai mult ajutor Ucrainei și nici nu va mai permite împrumuturi comune pentru a strânge fondurile necesare.

În schimb, el a cerut statelor membre să finanțeze un fond separat fără noi împrumuturi. Celelalte 26 de state membre au rezistat acestei idei.

Cu toate acestea, într-o propunere de urgență de sâmbătă, Budapesta a părut să-și fi atenuat poziția, spunând FT că va accepta modificarea bugetului UE și chiar va atașa noi datorii atâta timp cât își păstrează dreptul de a revizui pachetul în fiecare an și de a-l bloca dacă este necesar.

Cu toate acestea, această idee a fost deja declarată inacceptabilă de către alte state membre.

„Bruxellesul folosește șantajul împotriva Ungariei ca și cum nu ar exista mâine, în ciuda faptului că am propus un compromis”, a scris Balázs Orbán, directorul politic al premierului, pe X.

El a adăugat că plângerile UE cu privire la revenirea democratică în Ungaria și înghețarea rezultată a fondurilor în valoare de zeci de miliarde de euro au fost folosite pentru a aplica presiuni politice pentru a forța Budapesta să respecte politicile blocului ucrainean.

„Acum este clar ca lumina zilei: asta. . . nu are nimic de-a face cu statul de drept. Și acum nici măcar nu încearcă să o ascundă”, a spus Balázs Orbán. „Orice s-ar întâmpla, este nevoie de schimbare la Bruxelles!”

Reacția de pe piețele maghiare ar putea limita spațiul de manevră al băncii centrale în încercarea de a-și susține economia. Se așteaptă ca Banca Națională a Ungariei să reducă ratele dobânzilor cu un punct procentual complet la 9,75% la întâlnirea sa de politică de marți.

Dar analiștii au spus că cei care stabilesc ratele ar putea fi reticenți să adauge la presiunea asupra forintului, având în vedere că monedele tind să se slăbească pe măsură ce costurile de împrumut scad.

„Incertitudinea este negativă pentru forint și ar putea fi un factor care limitează spațiul pentru acțiuni politice îndrăznețe din partea Băncii Naționale a Ungariei”, a declarat analistul Citigroup Luis Costa, care a adăugat că banca centrală poate opta acum pentru o reducere mai mică de 0,75 puncte procentuale în această săptămână. .

Alte stiri din Externe

Ultima oră