Bruxellesul amenință că va sabota economia Ungariei dacă Viktor Orbán va folosi dreptul de veto asupra ajutorului Ucrainei. Strategia UE își propune să sperie investitorii prin întreruperea finanțării către Budapesta scrie Financial Times
UE va sabota economia Ungariei dacă Budapesta blochează un nou ajutor acordat Ucrainei la un summit din această săptămână, conform unui plan confidențial elaborat de Bruxelles, care marchează o escaladare semnificativă a bătăliei dintre UE și cel mai prorus stat membru al său.
Într-un document întocmit de oficialii UE și văzut de Financial Times, Bruxelles-ul a conturat o strategie care să vizeze în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, să-și pună în pericol moneda și să provoace o prăbușire a încrederii investitorilor în încercarea de a afecta „locurile de muncă și creșterea economica” dacă Budapesta refuză. să-și ridice vetoul împotriva ajutorului acordat Kievului.
Viktor Orbán, premierul Ungariei, a promis că va bloca utilizarea bugetului UE pentru a oferi 50 de miliarde de euro în ajutor financiar Ucrainei, la un summit de urgență al liderilor de joi.
Dacă nu dă înapoi, alți lideri ai UE ar trebui să promită public că vor opri definitiv toate finanțările UE către Budapesta, cu intenția de a speria piețele, precipitând o rulare a monedei forint a țării și o creștere a costului împrumuturilor acesteia, a declarat Bruxelles-ul în document.
„Aceasta este Europa care îi spune lui Viktor Orbán „este suficient; este timpul să ne ne asezam în rând. Poate aveți un pistol, dar noi avem bazooka'”, a declarat Mujtaba Rahman, director Europa la Eurasia Group, o companie de consultanță.
Documentul declară că „în cazul lipsei unui acord în [summit-ul] din 1 februarie, alți șefi de stat și de guvern ar declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului maghiar . . . ei "nu-și pot imagina că” ar fi furnizate fonduri UE Budapestei.
Fără această finanțare, „piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”, se arată în document. O astfel de pedeapsă „ar putea declanșa rapid o creștere suplimentară a costului finanțării deficitului public și o scădere a monedei”.
János Bóka, ministrul UE al Ungariei, a declarat că Budapesta nu era conștientă de amenințarea financiară, dar că țara sa „nu cedează presiunii”.
„Ungaria nu stabilește o legătură între sprijinul pentru Ucraina și accesul la fondurile UE și respinge alte părți care fac acest lucru”, a spus el. „Ungaria a participat și va continua să participe constructiv la negocieri”.
Dar, într-un semn al presiunii crescânde asupra Budapestei pentru a ajunge la un compromis , Bóka a spus că Budapesta a trimis sâmbătă o nouă propunere la Bruxelles, precizând că este acum deschisă să utilizeze bugetul UE pentru pachetul pentru Ucraina și chiar să emită datorii comune pentru a-l finanța dacă s-ar adăuga alte avertismente care a oferă Budapestei posibilitatea de a se răzgândi la o dată ulterioară.
Documentul, elaborat de un oficial al Consiliului UE, organismul de la Bruxelles care reprezintă statele membre, prezintă vulnerabilitățile economice ale Ungariei, inclusiv „deficitul public foarte mare”, „inflația foarte mare”, moneda slabă și cel mai înalt nivel al UE al plăților pentru serviciul datoriei ca proporție din produsul intern brut.
Acesta prezintă modul în care „locurile de muncă și creșterea economică . . . depind în mare măsură” de finanțarea straina care se bazează pe niveluri ridicate de finanțare UE.
Un purtător de cuvânt al Consiliului UE a declarat că nu a comentat despre document.
Bruxelles-ul și-a mai exercitat pârghia financiară împotriva statelor membre, cum ar fi Polonia și Ungaria, cu privire la preocupările privind statul de drept și împotriva Greciei în timpul crizei din zona euro, dar o strategie care să încerce în mod explicit să submineze economia unui stat membru ar marca un nou pas major pentru bloc. .
Trei diplomați UE au declarat pentru FT că multe țări au susținut planul. „Starea de spirit a devenit mai dură”, a spus unul. „Ce fel de uniune avem dacă permitem acest tip de comportament?”
Un altul a spus: „Miza este mare. Este șantaj.”
Bóka a declarat pentru FT că Budapesta vrea „să exploreze posibilitatea unei soluții mai constructive și mai europene” și a propus că ar putea sprijini planul de 50 de miliarde de euro dacă i se acordă un veto anual asupra plăților. Alte țări UE au refuzat deja această sugestie, deoarece se tem că Orbán ar încerca să îl blocheze în fiecare an și să obțină alte concesii.
Dar unul dintre diplomați a adăugat că „nu există nicio posibilitate”pentru ca Orbán să aibă dreptul de veto asupra finanțării.
Bóka a spus că „presiunea politică asupra Ungariei este continuă și puternică”, dar că nu a influențat negocierile guvernului său.
„A trebuit să facem un pas și avem încredere că cealaltă parte va fi la fel de flexibilă”, a adăugat el.
În timp ce 26 de state membre au un plan B de a trimite bani la Kiev în afara bugetului UE, aceasta ar necesita ratificarea parlamentelor naționale, provocând întârzieri și incertitudine.
Mai multe capitale s-au gândit dacă este fezabil să se folosească articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care ar permite Bruxelles-ului să lipsească Budapesta de drepturi de vot sau, a spus un diplomat, să blocheze plățile de bani. Dar alții au respins ideea, având în vedere că necesită sprijin unanim și multe țări sunt reticente să aplice o sancțiune atât de gravă.
Bóka a spus că este important ca unitatea UE să fie „păstrată”, adăugând: „De aceea suntem dispuși să facem compromisuri atâta timp cât acestea nu ne afectează interesele vitale”.
El a adăugat, totuși, că, dacă efortul de compromis va eșua, propunerea inițială a Ungariei de un fond separat pentru Ucraina în afara bugetului UE ar fi preferința Budapestei.
Hungary is being punished by the European Union because it disagrees with additional funding for the US proxy war in Ukraine. In the EU all major decisions need to be unanimous. This is the end for the EU. Member states can now see what happens to them if they dare to disagree. https://t.co/pX8uQd0C0a
— Kim Dotcom (@KimDotcom) January 29, 2024