Ungaria nu mai este o adevărată democrație, denunță Parlamentul European

15 Sep 2022
Ungaria nu mai este o adevărată democrație, denunță Parlamentul European

Ungaria premierului naționalist Viktor Orban este acum un „regim hibrid de autocrație electorală”, spun europarlamentarii, scrie SudOuest.

Parlamentul European a adoptat joi un raport în care consideră că Ungaria lui Viktor Orban nu mai este o adevărată democrație, ci un „regim hibrid de autocrație electorală”. Adunați la Strasbourg, deputații europeni au votat cu 433 de voturi (123 de voturi împotrivă, 28 de abțineri) pentru acest raport prezentat de europarlamentarul ecologist francez Gwendoline Delbos-Corfield, aplaudat în hemiciclu după vot.

În raportul său, Parlamentul European „regretă profund că absența unei acțiuni decisive din partea Uniunii a contribuit la erodarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, făcând din țară un regim hibrid de autocrație electorală, după cum arată cei mai relevanți indicatori”. 

Ungaria este condusă din 2010 de premierul naționalist și ultra-conservator Viktor Orban, în vârstă de 59 de ani, care susține exercitarea „democrației iliberale” și menține legături de cooperare cu Rusia lui Vladimir Putin.

„Lucrurile s-au schimbat dramatic” în Ungaria în ultimii ani, a subliniat Gwendoline Delbos-Corfield în timpul unei dezbateri din hemiciclu de miercuri, menționând în special că „independența justiției este la fel de puțin probabilă în Ungaria precum este în Polonia”. 

„Știm că propria familie a lui Orban este cea care recuperează fondurile europene”, a continuat ea.

Ea mai citează „restricțiile privind drepturile parlamentare”, spionajul jurnaliştilor, controlul guvernului asupra universităţilor, „legea infamă” împotriva persoanelor LGBT+ „care seamănă cu legile lui Putin”, dar şi înăsprirea condiţiilor de avort. 

„De ani de zile, am evitat să definim ceea ce se întâmplă în Ungaria, denumind exact regimul guvernului maghiar […] pentru că în textele noastre este foarte clar că deciziile luate în Consiliu sunt decizii care sunt luate de 27 de state democratice, ” a spus parlamentarul.

O părere pe care nu împărtășește Nicolas Bay, europarlamentar francez. El a reacționat după discurs pentru a prelua apărarea Ungariei despre care a spus că e mândra de istoria ei si că își protejeaza frontierele si copiii”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră