Intervenția masivă a autorităților americane nu a fost suficientă pentru a liniști complet investitorii. Un val de panică a pus stăpânire pe bursele europene, scrie Le Figaro.
O furtună violentă a lovit piețele luni după falimentul Silicon Valley Bank (SVB) şi dificultăţile întâmpinate de câteva bănci mici americane. CAC 40 a pierdut 2,9%. Indicele emblematic a scăzut astfel sub 7.000 de puncte în timpul sesiunii pentru prima dată de la sfârșitul lunii ianuarie. Frankfurt a scăzut cu puțin peste 3%, Londra cu 2,58%. Acțiunile băncilor au fost din nou în prima linie. La Paris, BNP Paribas și Societe Generale au scăzut cu peste 6%. Credit Suisse, foarte prezent în Statele Unite de la preluarea la sfârșitul anilor 1980 a băncii americane de investiții First Boston, a scăzut la sfârșitul zilei cu peste 9%. Pe Wall Street, Bursa de Valori din New York a rezistat șocului: Dow Jones a scăzut doar cu 0,28% când Nasdaq a urcat cu 0,45%.
Spectrul unei panici financiare a fost de așa natură încât politicienii au intervenit de ambele maluri ale Atlanticului. „Calm, calm!, a spus luni investitorilor Bruno Le Maire, ministrul Finanțelor francez. Aceeași poveste la nivel european. „Nu există contagiune directă și posibilitatea unui impact indirect este ceva ce trebuie să monitorizăm, dar, în acest moment, nu vedem un risc semnificativ”, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
De peste Atlantic, epicentrul tulburărilor, mesajele sunt și mai explicite. „Americanii pot avea încredere în soliditatea sistemului bancar (...). Depozitele dumneavoastră vor fi disponibile atunci când aveți nevoie de ele”, a declarat în persoană președintele Statelor Unite, Joe Biden, după-amiaza, asigurând că va face „tot ce este necesar” pentru a le menține acolo.
O garanție totala
Autoritățile americane au luat deja măsuri. Trezoreria SUA, Rezerva Federală și Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) au decis că toți deponenții SVB vor avea acces la depozitele lor, indiferent de sumele lor. Garanția standard FDIC, care este plafonată la 250.000 USD, este, prin urmare, înlocuită de facto cu o garanție completă. Acest pas este important deoarece majoritatea depozitelor rămase la SVB nu au fost acoperite de FDIC. Sute de companii, clienți ai băncii Santa Clara, ar fi riscat să nu-și poată plăti angajații și facturile, din cauza falimentului băncii lor specializate în servicii pentru tinere companii de tehnologie. Prin efectuarea acestei măsurători asupra depozitelor, Autoritățile americane au dorit să prevină slăbirea în continuare a acestui sector cheie pentru economia SUA. Ei speră să evite „ca companiile din sectorul tehnologiei se găsesc fără numerar și în dificultate”, precizează analiștii de la Kipling Finance. Mai ales că de câteva luni deja, start-up-urile precum giganții tehnologici trec printr-o inversare a ciclului și concediază lucrători.
A doua măsură anunțată la Washington: Rezerva Federală creează o nouă facilitate pentru a stimula accesul tuturor băncilor la lichidități de urgență. Aceasta pentru a evita orice întârziere în funcționarea circuitelor de lichiditate controlate de banca centrală. De asemenea, Fed a indicat luni că va analiza condițiile de supraveghere și reglementare ale băncii.
Autoritățile americane urmăresc două obiective majore. Primul este de a atenua tensiunile pentru a evita o închesuială la ghișeele băncilor, o „funcționare bancară”. „Clienții celor mai mici bănci ar putea fi într-adevăr tentați să-și repatrieze activele către unități mai mari, ceea ce ar slăbi băncile regionale mici”, explică Alexandre Hezez, director de management la Richelieu. De asemenea, vor să evite cu orice preț un efect de domino cu falimentări bancare în cascadă , așa cum a fost cazul în 2008 după prăbușirea Lehman Brothers. Trauma rămâne în memoria tuturor. „Între 2008 și 2015, peste 500 de bănci din SUA au dat faliment” notează specialiştii Mirabaud de la Geneva. Sectorul bancar american este foarte fragmentat, cu multe bănci mici care astăzi par a fi cea mai slabă verigă.
Pentru a aborda problema de la rădăcină, în Marea Britanie, Banca Angliei, în coordonare cu Trezoreria și cu autoritățile bancare și de reglementare a pieței, a orchestrat preluarea brațului britanic a SVB de către gigantul bancar HSBC, pentru o liră simbolică.
Această zguduire globală este consecința indirectă a înăspririi politicilor monetare conduse de Rezerva Federală a SUA și de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a contracara inflația. Era banilor ușori s-a terminat. Consecințele sunt multiple și deja vizibile: creditul imobiliar este mult mai puțin abundent, iar anumite piețe imobiliare suferă deja; investițiile fondurilor de capital privat sunt în scădere, ceea ce slăbește anumite start-up-uri. Și au izbucnit bule, ca cea a criptomonedelor. În noiembrie, platforma FTX a cunoscut un faliment răsunător.
Relativă seninătate
Eșecul SVB se încadrează în acest context. Alertați de investitorii financiari prin e-mail, clienții băncilor au început să facă retrageri. Și pentru a-i onora, acesta din urmă nu a avut altă opțiune decât să-și vândă obligațiunile în masă, adesea cu cheia unor pierderi mari - prețurile obligațiunilor au scăzut în urma creșterii ratelor dobânzilor. „Cu fiecare criză, este aproape întotdeauna același scenariu care se desfășoară”, spune un profesionist în finanțe. Mecanismul este binecunoscut, până în punctul în care Hollywood a făcut un film din el, Margin Call, retrăind ultima noapte a unei echipe de comercianți înainte de falimentul Lehman Brothers în 2008.
Prăbușirea SVB, a 16-a bancă din Statele Unite după sumă, „este cea mai mare pentru o instituție financiară cu sediul în Statele Unite de la cea a Washington Mutual, în apogeul crizei financiare din 2008”, notează specialiștii Mirabaud. Acești experți, ca majoritatea profesioniștilor, resping însă comparația cu prăbușirea din 2008 a instituțiilor financiare planetare, inclusiv în cadrul celor mai prestigioase instituții”, avansează Alexandre Baradez, strateg la IG France.
Astăzi,„Episodul pe care îl cunoaștem este de o natură foarte diferită, afectează băncile mici, iar reacția autorităților a fost imediată și pentru moment la nivelul provocărilor”, a spus Frédéric Rollin de la Pictet AM. Imediat a fost asigurată lichiditatea sistemului bancar, în „scopul de a evita vânzările forțate de active a căror valoare a fost amortizată”, explică specialiștii Kipling Finance. Dovadă de relativa seninătate, Nasdaq a fost stabil luni.
Pentru observatori, contagiunea către alte bănci mai mari din SUA ar trebui evitată. Silicon Valley Bank rămâne într-adevăr o bancă mică la scara Statelor Unite. Activele sale de 209 miliarde de dolari nu au nimic de-a face cu cele 3.200 de miliarde de dolari ale numărului unu JPMorgan Chase.
Analiştii aseamănă mai uşor acest şoc cu cel care a lovit fondurile de pensii britanice în octombrie anul trecut. Multe dintre aceste fonduri de pensii fuseseră blocate de creșterea ratelor. Aceștia au fost forțați să plătească de urgență portofolii întregi de obligațiuni guvernamentale britanice, cu pierderi grave ca urmare. Toate piețele de obligațiuni se zguduiseră. Banca Angliei a reușit însă să stingă incendiul în câteva zile.
Cât despre băncile europene, acestea sunt, în acest stadiu, puțin afectate de această furtună din California. În schimb, au fost câștigători cu creșterea ratelor. Anul trecut, marile unități franceze au obținut profituri record. Prima bancă din zona euro, campioana Franței BNP Paribas, a înregistrat un rezultat net de 10,2 miliarde de euro în 2022.