Un test cu rachete nucleare al marinei britanice eșuează din nou

22 Feb 2024
Un test cu rachete nucleare al marinei britanice eșuează din nou

O rachetă Trident neînarmată s-a prabușit în mare aproape de locul său de lansare, a confirmat miercuri guvernul Marii Britanii alimentând îngrijorarile cu privire la starea capacității de descurajare nucleară, scrie New York Times

Guvernul britanic a confirmat miercuri că lansarea de test a unei rachete Trident neînarmate de la un submarin al Royal Navy luna trecută a eșuat, ridicând întrebări cu privire la starea capacității de descurajare nucleară a Marii Britanii.

A fost a doua defecțiune consecutivă a unei astfel de lansări, survenită la aproape opt ani după ce un alt Trident a deviat din cursul pe mare, un incident care la acea vreme a atras critici cu privire la eșecul guvernului de a-l dezvălui.

Și de această dată, lansarea eșuată a fost raportată pentru prima dată nu de ministerul apărării, ci de un tabloid londonez, The Sun, care spunea că amplificatoarele rachetei au eșuat și că a aterizat în apă nu departe de submarinul H.M.S. Vanguard, care tocmai ieșise dintr-o renovare de șapte ani.

Secretarul apărării al Marii Britanii, Grant Shapps, și ofițerul de rang înalt din Royal Navy se aflau ambii la bordul Vanguard pentru testul din 30 ianuarie. Într-o declarație scrisă adresată Camerei Comunelor,  Shapps a spus că „a apărut o anomalie” în timpul lansării testului, dar că a fost „specifică unui eveniment”.

„Nu există implicații pentru fiabilitatea sistemelor mai largi de rachete Trident și a stocurilor”, a spus Shapps. „Nici nu există implicații pentru capacitatea noastră de a trage cu armele nucleare, dacă apar circumstanțele în care trebuie să facem acest lucru.”

Marina britanică a suferit o serie de probleme în ultimele luni cu flota sa. Unul dintre portavioanele sale emblematice, H.MS. Regina Elisabeta, retrasă dintr-o desfășurare într-un exercițiu NATO în largul coastei Norvegiei la începutul acestei luni din cauza unei probleme la unul dintre arborii elicei.

Nava sa soră, H.M.S. Prințul de Wales, i-a luat locul în exercițiu, dar desfășurarea sa a fost și ea amânată pentru scurt timp înainte de a pleca în februarie. 12. În 2022, Prințul Wales a defectat Insula Wight, tot din cauza unei probleme legate de elice, și a necesitat nouă luni de reparații.

Analiștii militari au spus că este dificil de spus exact ce a mers prost cu cea mai recentă lansare. Marea Britanie are patru submarine cu propulsie nucleară echipate cu sistemul de rachete Trident, care este fabricat de compania americană Lockheed Martin. Racheta nu a fost înarmată cu un focos nuclear în timpul testului.

„Nu este clar dacă problema poate fi remediată acum, sau chiar care este aceasta”, a spus Malcolm Chalmers, directorul general adjunct al Royal United Services Institute, un think tank din Londra. „Dar Vanguard devine foarte vechi, dincolo de durata de viață planificată și tocmai a ieșit dintr-o reparație de șapte ani și realimentare.”

Chalmers critică gestionarea incidentului de către guvern, menționând că a anunțat testul în avans, dar apoi nu a raportat eșecul acestuia.

„Cineva trebuia să observe asta, mai devreme sau mai târziu”, a spus el, „și ar fi trebuit să iasă în față”.

Ultima lansare eșuată, în iunie 2016, a devenit o bătaie de cap politică pentru guvernul premierului Theresa May, când știrile despre aceasta s-au scurs pentru prima dată câteva luni mai târziu. May a fost inițial reticentă în a recunoaște incidentul, chiar dacă a făcut apel la Parlament să investească în noi submarine înarmate cu Trident.

Odată cu creșterea anxietăților cu privire la o Rusia agresivă sub președintele Vladimir V. Putin, pregătirea militară a Marii Britanii a devenit din nou un subiect politic fierbinte. Partidul Laburist de opoziție a acuzat guvernele succesive conduse de conservatori că au sângerat forțele armate prin ani de reduceri bugetare impuse de austeritatea fiscală.

„În ultimii 13 ani, armata noastră a fost redusă la cea mai mică dimensiune de pe vremea lui Napoleon”, au scris într-o rubrică toamna trecută parlamentarul laburist responsabil cu politica de apărare, John Healey, și oficialul șef al partidului în politică externă, David Lammy pentru Daily Telegraph.

Alte stiri din Externe

Ultima oră