Un suspect islamist a fost reținut în legătură cu atacul asupra autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund

12 Apr 2017 | scris de Istvan Deak
Un suspect islamist a fost reținut în legătură cu atacul asupra autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund Galerie foto (3)

Procurorii germani au anunțat miercuri, la Dortmund, că un suspect, cu legături islamiste, a fost reținut în legătură cu atacul comis marți asupra autocarului care transporta echipa de fotbal germană Borussia Dortmund.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Procuraturii germane, Frauke Kohler, în cadrul unei conferințe de presă. În centrul investigației s-ar afla, de fapt, două persoane cu legături islamiste, a precizat sursa citată.

Autoritățile germane investighează o legătură islamistă după atacul țintit de marți seară, potrivit presei germane.

Conform DPA, Sueddeutsche Zeitung și posturilor de televiziune WDR și NDR, la locul atacului a fost găsită o notă prin care era revendicat atentatul și care făcea referire la atacul cu un camion de la târgul de Crăciun din Berlin în decembrie 2016 și la implicarea avioanelor de luptă germane în conflictul din Siria. Scrisoarea era scrisă în numele lui ”Allah, cel Atotputernic”.

Cotidianul Die Welt a relatat de asemenea că Procuratura Federală a Germaniei se ocupă acum de investigația privind cele trei explozii care au vizat autocarul.

Procurorii germani afirmă că dispozitivele explozive folosite în atac conțineau știfturi metalice, unul dintre ele afectând parbrizul autocarului.

Frauke Koehler a spus reporterilor că este o minune că nu s-a întâmplat ceva mai grav.

Ea a precizat că investigatorii vor să afle cum au fost detonate dispozitivele și ce substanță s-a folosit. Ea a confirmat că investigatorii consideră, conform datelor preliminare, că a fost vorba despre un atac terorist, dar motivația atacatorilor încă nu este clară.

Autoritățile mai au însă în vedere și o altă pistă după apariția unui mesaj pe un portal anti-fascist în care se spune că atacul ar fi o răzbunare pentru ceea ce se consideră a fi reacția slabă a clubului față de fanii neo-naziști și rasiști, mai scrie presa germană.

UPDATE

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat îngrozită de atacul care a vizat echipa de fotbal Borussia Dortmund, a declarat miercuri purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, care a promis că anchetatorii vor face totul pentru a-i găsi și aduce în fața justiției pe cel sau cei vinovați.

În semn de solidaritate, ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, se va deplasa la Dortmund miercuri seara, pentru a asista la meciul din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, împotriva echipei de fotbal AS Monaco.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră