Părinții de la o școală din orașul irlandez Greystones au adoptat un „cod fără smartphone” pentru a reduce anxietatea și timpul petrecut pe ecran pentru copiii lor, scrie Le Figaro
Părinții din orașul irlandez Greystones s-au săturat să-și vadă copiii uitându-se la smartphone-urile lor. Asociațiile de părinți din opt școli primare din județul Wicklow (estul Irlandei) au adoptat luna trecută un „cod fără smartphone” pentru a reduce anxietatea și expunerea la ecran pentru tineri, relatează The Guardian.
Concret, acest pact constă în retragerea telefonului copiilor la casă și la școală până la intrarea lor în liceu. „Copilăria devine din ce în ce mai scurtă”, a declarat pentru ziarul englez Rachel Harper, directorul Școlii St Patrick, în fruntea inițiativei. De la vârsta de nouă ani cer deja să aibă un smartphone. Încep din ce în ce mai mici. Implementarea acestei politici la nivel de oraș „reduce șansele ca un copil să aibă un partener de joacă cu un smartphone”.
Părinții pot prezenta codul ca o regulă școlară ”, a continuat ea.
Pentru a obține semnătura acestui pact, școlile au distribuit chestionare către părinți. Aceasta a dus la o întâlnire între toți actorii comunitari care au stabilit apoi conținutul pactului. Aplicarea acestuia nu este obligatorie, părinții rămânând liberi să pună la dispoziție un telefon copiilor. Dar Rachel Harper a remarcat încă un număr semnificativ de înregistrări și speră că „ aceasta va deveni norma în viitor ”, i-a spus ea Guardianului .
Într-adevăr, potrivit raportului întocmit de asociațiile de părinți, interzicerea sau restricționarea smartphone-urilor doar la școală nu este suficientă pentru a stopa efectele nocive cauzate de ecrane și rețele de socializare, mai ales după Covid-19.
Urmează să fie extins în curând la nivel național?
Această inițiativă locală a atras atenția ministrului irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly. Acum vrea să o transforme într-o politică națională. „ Irlanda poate și trebuie să fie un lider global în asigurarea faptului că copiii și tinerii nu sunt vizați și afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală ”, a spus el într-o rubrică publicată pe 31 mai anul trecut în The Irish Times .
„Există din ce în ce mai multe rapoarte cu privire la daunele aduse copiilor și adolescenților din cauza anumitor tipuri de utilizare a telefonului, cum ar fi rețelele sociale și utilizarea internetului, care dăunează sănătății lor mintale”, a spus el .