Un mort și 27 dispăruți după scufundarea navei Moskva, spune Rusia

23 Apr 2022
Un mort și 27 dispăruți după scufundarea navei Moskva, spune Rusia

Un marinar a murit și alți 27 sunt încă dispăruți după scufundarea crucișatorului Moskva săptămâna trecută, a anunțat Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată ca există victime, spune AFP citata de Le Figaro.

„Un militar a fost ucis și alți 27 de membri ai echipajului sunt dispăruți”, a declarat ministerul, citat de agențiile de presă ruse, afirmând că celelalte 396 de persoane de la bord au fost evacuate. „Ministerul Apărării oferă tot sprijinul și asistența necesare familiilor și prietenilor celor decedați și dispăruți”, a adăugat el.

Până la 680 de membri ai echipajului
Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, care poate număra oficial până la 680 de membri ai echipajului, s-a scufundat pe 14 aprilie. Scufundarea Moscovei este văzută pe scară largă ca o umilire pentru Rusia și flota sa, și chiar și comentatorii pro-Kremlin au cerut o explicație de la autorități. Rusia susține că nava s-a scufundat din cauza exploziei muniției de la bord și a condițiilor meteorologice nefavorabile care împiedicau operațiunile de remorcare. Dar Ucraina spune că a scufundat nava cu rachete.

Autoritățile ruse nu au anunțat până acum vreo pierdere după scufundare, susținând chiar la început că întregul echipaj a fost evacuat. Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip prezentat o întâlnire între șeful marinei și supraviețuitorii Moskvei. Totuși, în paralel, mai multe mărturii publicate de presa de limbă rusă și de pe rețelele de socializare în ultimele zile au raportat dispăruți marinari, inclusiv bărbați foarte tineri care își îndeplineau serviciul militar.

Un bărbat care locuiește în Crimeea, Dmitry Chkrebets, prezentându-se ca tată al unei persoane dispărute, a publicat un mesaj pe rețeaua de socializare Vkontakte duminică seara în care întreabă de ce fiul său, un recrut, se afla într-o zonă de luptă. O femeie, Yulia Tsyvova, a declarat, de asemenea, mai multor presei că fiul ei a dispărut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră