„Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost „grav avariată”

14 Apr 2022
„Moskva”, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost „grav avariată”

Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, a fost „grav avariat”. Moscova vorbește despre o explozie și un incendiu dar forțele ucrainene asigură că a fost lovită de loviturile cu rachete Neptun, scrie AFP citată de Libération

Rusia a suferit una dintre cele mai mari pierderi materiale de la începutul invaziei Ucrainei, crucișătorul „Moskva”, nava amiral a Flotei Mării Negre, fiind „grav avariat” de o explozie de muniție conform Moscovei și de lovituri cu rachete, potrivit Kievului.

„Din cauza unui incendiu, muniția a explodat la bord”, iar echipajul a fost evacuat complet, a indicat Ministerul Rus al Apărării, precizând că este în curs de desfășurare o anchetă pentru a stabili originea acestui incendiu. Potrivit Moscovei, ar fi muniție, în timp ce autoritățile ucrainene au susținut, la rândul lor, că Moscova a fost lovită de rachete.

„Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave rusești”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marchenko. La rândul său, un consilier al președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a declarat pe YouTube că „a venit o surpriză pentru nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră. Arde intens. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor”, a spus el, asigurând că la bord se aflau „510 membri ai echipajului”.

Moscova, o navă de 12.490 de tone, 180 de metri lungime și care transporta 66 de ofițeri și 419 de marinari, a fost pusă în funcțiune pe vremea Uniunii Sovietice în 1983 sub numele de Slava. Echipat cu șaisprezece lansatoare de rachete antinavă P-1000 Vulcan, precum și cu o varietate de arme antisubmarin și antiaeriene, a fost repartizat în a doua jumătate a anului 2015 estului Mediteranei pentru a proteja baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, potrivit agenției Tass.

În primele zile ale invaziei Ucrainei, el a luat parte la un atac pe Insula Șerpilor, lângă granița cu România, când au fost capturați 19 marinari ucraineni pentru a fi schimbați cu prizonieri.

Această pierdere materială majoră a Rusiei vine într-un moment în care armata rusă este pe punctul de a prelua controlul asupra portului strategic Mariupol, de pe Marea Azov, și de a-și extinde ofensiva în sudul și estul „Ucrainei”.

„Asistăm la încercări de sabotaj și lovituri ale forțelor ucrainene asupra țintelor de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

„Dacă astfel de evenimente vor continua, armata rusă va desfășura lovituri în centrele decizionale, inclusiv în Kiev, ceea ce armata rusă s-a abținut să facă până acum”, a avertizat el.

Domnul Konașenkov a mai anunțat miercuri că zona portului comercial Mariupol a fost complet cucerită. Cu puțin timp înainte, Rusia anunțase predarea a peste o mie de soldați ucraineni în acest oraș-port strategic pe care forțele sale îl asediau și îl bombardează de mai bine de 40 de zile.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră