Pierderea acestei nave emblematice constituie o pierdere majoră pentru armata rusă. Autoritățile ucrainene susțin că au lovit-o cu rachete de croazieră, scrie AFP citata de Le Figaro.
Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat în timpul ofensivei împotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anunțat joi seara, 14 aprilie, Ministerul rus al Apărării.
„În timpul remorcării crucișătorului Moskva către portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariei care a suferit în incendiu din cauza detonării muniției. În condiții de mare agitată, nava s-a scufundat”, a spus ministerul, citat de agenția de presă de stat TASS.
Ucraina susține că a lovit-o cu rachete Neptun
Această navă de rachete lungă de 186 de metri fusese „grav avariată” de un incendiu care a provocat explozia de muniție și echipajul său de peste 500 de oameni a trebuit să fie evacuat, a anunțat în noapte Ministerul rus al Apărării. Acesta din urmă a spus apoi joi dimineață că focul a fost ținut și că exploziile au încetat. „Cruazătorul Moskva își păstrează flotabilitatea”, a spus el.
#BREAKING Russia says Black Sea flagship Moskva has sunk, after Ukraine claimed it had hit the guided missile cruiser in a rocket attack pic.twitter.com/i4HuEiwiK7
— AFP News Agency (@AFP) April 14, 2022
La rândul lor, autoritățile ucrainene au susținut că au lovit cu rachete de croazieră această navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră cu sediul la Sevastopol, în Crimeea. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave rusești”, a asigurat guvernatorul regiunii Odessa, la Marea Neagră, Maxime Marchenko. Declarațiile sale au fost confirmate de purtătorul de cuvânt al administrației militare a acestui oraș-port ucrainean, Serguiï Bratchouk.
Pierderea acestei nave emblematice, construită în 1983 în URSS, purtând numele capitalei ruse și angajată anterior în campania rusă în Siria, constituie un eșec major pentru armata rusă.
Les autorités ukrainiennes avaient affirmé avoir frappé avec des missiles de croisière ce bâtiment amiral de la flotte russe de la mer Noire, basée à Sebastopol en Crimée #AFP pic.twitter.com/xn6CWfbSrk
— Agence France-Presse (@afpfr) April 14, 2022
Ironia sortii, fix cu 110 ani în urma se scufunda Titanicul.