Un judecător originar din România a devenit preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

06 Oct 2020 | scris de Istvan Deak
Un judecător originar din România a devenit preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Judecătorul András Zsolt Varga a fost desemnat de preşedintele János Áder în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria), relatează hirado.hu, care preia o știre a agenției de presă ungare MTI.

András Zsolt Varga, licenţiat în drept, a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta, ulterior şi-a dat doctoratul tot aici, iar teza de abilitate şi-a susţinut-o la Universitatea Catolică “Pázmány Péter” din Budapesta. Din 2012 este profesor universitar. El s-a născut la Târgu Mureş, potrivit MTI.

Dacă András Zsolt Varga va fi numit, acesta îl va schimba pe Péter Darák, care va ocupa funcţia până la data de 1 ianuarie 2021. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei este ales de Parlament prin vot secret, la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, după care a ajuns în cadrul Instituţiei comisarului pentru drepturile fundamentale (corespunzător cu Avocatul Poporului), unde a devenit şeful Instituţiei. În două rânduri, timp de aproximativ 10 ani, a ocupat funcţia de procuror general adjunct, după care a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. În perioada 2017-decembrie 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, după care a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

Din data de 1 iulie a fost numit judecător pe termen nelimitat. De asemenea, este membru al organismului public al Academiei Ungare de Ştiinţe şi consilier ştiinţific al CPGE şi CCPE, care funcţionează sub auspiciile Consiliului Europei.


 
Foto: Parlamentul Ungariei, unde va avea loc votul decisiv pentru numirea șefului Curții Supreme (Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră