Un fost angajat Boeing care denunța probleme de siguranță a fost găsit mort

12 Mar 2024
Un fost angajat Boeing care denunța probleme de siguranță a fost găsit mort

Cu câteva zile înainte de moartea sa, John Barnett, angajat la Boeing de 32 de ani, a depus mărturie într-un proces pe care l-a intentat producătorului de avioane, scrie Le Figaro

În ochiul furtunii din cauza incidentelor repetate de pe aeronavele sale din ultimele luni, Boeing se află din nou în centrul unei afaceri macabre. Un fost angajat al producătorului american de avioane, John Barnett, care lucrase 32 de ani pentru companie, a fost găsit mort sâmbătă în Statele Unite, a informat BBC luni seara târziu.

Acest fost manager de calitate la o fabrică din Carolina de Sud avertizase cu privire la problemele întâlnite de avioanele Boeing de la pensionarea sa în 2017, exprimându-și în mod regulat îngrijorările cu privire la standardele de producție și siguranță ale companiei.

La momentul morții sale, John Barnett se afla în Charleston, Carolina de Sud, participând la un proces pe care l-a intentat împotriva Boeing după ce s-a pensionat din motive de sănătate. Săptămâna trecută, a fost interogat de avocații producătorului de avioane, apoi interogat de propriul avocat. El urma să fie interogat din nou sâmbătă. Faptul că nu a raspuns la apeluri a dus la percheziții în hotelul său.

A fost găsit mort în camioneta sa în parcarea hotelului. El a murit din cauza unei răni aparent „auto-provocate”, a declarat luni biroul legist din Carolina de Sud, ceea ce înseamnă că probabil s-a sinucis. Poliția a deschis o anchetă cu privire la moartea acestuia.

Sisteme de oxigenare defecte

De câțiva ani, John Barnett avertizează asupra problemelor pe care le-a observat pe liniile de producție 787 Dreamliner, unde lucra. În 2019, el a susținut în special că a observat muncitori, sub presiune, instalând piese defecte, provenite din coșurile de gunoi, în avioane. El a mai susținut că până la un sfert din sistemele de oxigenare de urgență ar putea fi defecte și, prin urmare, să nu funcționeze atunci când este necesar.

„Încă nu am văzut un avion care pleacă din Charleston pe care mi-aș fi pus numele pentru a spune că este sigur și navigabil ”, a declarat el chiar pentru New York Times în 2019. Aceste acuzații au fost negate cu fermitate de Boeing. „Cu toate acestea, o analiză efectuată în 2017 de autoritatea de reglementare din SUA, Administrația Federală a Aviației (FAA), a confirmat unele dintre preocupările lui John Barnett ”, subliniază BBC.

New York Times a scris luni, citând un set de diapozitive de prezentare, că Boeing a eșuat recent la 33 din 89 de audituri de produse FAA pentru producția sa de 737 Max.

Luni, cel puțin 50 de pasageri au fost răniți când un Boeing 787 Dreamliner de la Latam Airlines a căzut brusc din cauza unei probleme tehnice. 787 este aeronava la care a lucrat Barnett la instalația din North Charleston, scrie Bussines Insider

Boeing a spus că este „întristată” să afle despre moartea fostului său angajat. „Gândurile noastre sunt la familia și prietenii lui ”, a adăugat compania într-un comunicat de presă transmis de presa britanică. Avocatul său a descris moartea sa drept „tragică” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră