Un document confidențial al guvernului SUA dezvăluie îngrijorări cu privire la „corupția la nivel înalt” din Ucraina

04 Oct 2023
Un document confidențial al guvernului SUA dezvăluie îngrijorări cu privire la „corupția la nivel înalt” din Ucraina

Un document confidențial al Departamentului de Stat, consultat de mass-media Politico, dezvăluie că Occidentul ar putea condiționa ajutorul lor de lupta împotriva corupției condusă de Kiev în cadrul elitei sale, scrie Le Figaro.

Un document confidențial al Departamentului de Stat, consultat de mass-media Politico, dezvăluie că Occidentul ar putea condiționa ajutorul de lupta împotriva corupției condusă de Kiev în rândurile elitei sale.

Statele Unite sunt îngrijorate de corupția elitelor ucrainene, potrivit unui memoriu confidențial al Departamentului de Stat al SUA dezvăluit marți de presa americană Politico .

Acest document, „sensibil, dar neclasificat”, este versiunea completă a unui raport de 22 de pagini făcut public de Departamentul de Stat pe site-ul său. Deja, paginile accesibile publicului, lansate pe 29 august, au menționat corupția din Ucraina ca fiind o problemă majoră în contextul războiului. Deși cea mai mare provocare este câștigarea războiului, Ucraina are o oportunitate unică de a se angaja în lupta împotriva corupției și în reformele judiciare necesare realizării aspirațiilor poporului ucrainean”, a spus departamentul în raportul său de stat.

Dar versiunea păstrată confidențială și pe care Politico a putut să o consulte este mai severă. Ea indică în special, potrivit presei, că încetineala în lupta împotriva corupției ar putea determina aliații occidentali să abandoneze ajutorul pentru lupta Ucrainei împotriva rușilor. Percepțiile despre corupția la nivel înalt ” ar putea „ submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul ucrainean în război”, avertizează documentul în versiunea sa confidențială.

Opinia publică din ce în ce mai rezervată

Un subiect care ar putea alimenta disputa din dezbaterea americană în jurul ajutorului acordat Ucrainei, contestată de republicani. Opinia americană în sine începe să influențeze. La începutul lunii august, un sondaj comandat de CNN a făcut furori în rândul elitelor: pentru prima dată, 55% dintre respondenți (și 72% dintre republicani) au fost ostili unui nou pachet financiar pentru Ucraina.

Lansarea discretă a strategiei și faptul că limbajul cel mai dur a fost lăsat în versiunea confidențială, subliniază situația dificilă cu care se confruntă echipa Biden.

Administrația dorește să preseze Ucraina să reducă corupția, nu în ultimul rând pentru că sunt în joc dolari americani. Dar a fi prea dur în legătură cu această problemă ar putea încuraja oponenții ajutorului SUA pentru Ucraina, mulți dintre ei parlamentari republicani care încearcă să blocheze o astfel de asistență. Orice percepție a sprijinului american slăbit pentru Kiev ar putea determina, de asemenea, mai multe țări europene să se gândească de două ori la rolul lor.

Când vine vorba de ucraineni, „au loc niște conversații sincere în culise”, a spus un oficial american familiarizat cu politica Ucrainei.

Corupția ucraineană a fost mult timp o preocupare a oficialilor americani până la președintele Joe Biden. Dar subiectul a fost subliniat în urma invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, pe care Biden a numit-o o bătălie reală a democrației împotriva autocrației.

Luni de zile, consilierii lui Biden s-au rezumat la mențiuni scurte despre corupție. Ei au vrut să-și arate solidaritatea cu Kievul și să evite să dea combustibil unui număr mic de parlamentari republicani care critică ajutorul militar și economic al SUA pentru Ucraina.

Semn că subiectul este crucial pentru Statele Unite, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan s-a întâlnit la începutul lunii septembrie cu o delegație a instituțiilor anticorupție ucrainene. Mai mult, o sursă apropiată a chestiunii a confirmat lui Politico că administrația Biden discută cu liderii ucraineni posibilitatea de a condiționat viitorul ajutor economic de „ reforme care vizează combaterea corupției ” și „a face din „Ucraina un loc mai atractiv pentru investițiile private”.

Potrivit Politico, paginile confidențiale exprimă și câteva obiective ale SUA pentru Ucraina, inclusiv sprijinul pentru reformarea structurii aparatului de securitate națională al Ucrainei. Washingtonul pledează pentru o „abordare descentralizată”, care ar reduce „oportunitățile de corupție” în cadrul statului. 

Americanii recomandă și privatizarea băncilor, dar și ajutor suplimentar pentru predarea limbii engleze în școli

În cele din urmă, ei sugerează înființarea, în cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a „un corp de ofițeri subofițeri și subofițeri profesionalizați cu doctrina și principiile standard ale NATO ”.

Chiar și formatul și conținutul documentelor de apărare ucrainene ar trebui „să reflecte terminologia NATO”, spune o secțiune confidențială a strategiei.

Un obiectiv include crearea unui „plan de rezistență la nivel național”. Acest lucru ar putea face aluzie la ucrainenii obișnuiți care să riposteze dacă Rusia câștigă mai mult teritoriu.

SUA doresc, de asemenea, să vadă Ucraina să-și producându-și propriul echipament militar prin stabilirea unei „industrii de apărare internă capabilă să susțină nevoile de bază”, precum și a unui mediu care să stimuleze start-up-urile din tehnologia informației pentru apărare, potrivit uneia dintre secțiunile confidențiale.

Oficialii americani par preocupați în special de rolul câtorva elite în economia Ucrainei.

„Dez-oligarhizarea, în special a sectoarelor energetice și miniere, este un principiu de bază pentru reconstrucția unei Ucraine mai bune”, se arată în partea publică a strategiei. Un indicator al succesului, se arată în versiunea confidențială, este că guvernul ucrainean „îmbrățișează reforme semnificative care descentralizează controlul sectorului energetic”.

Statele Unite par dornice să ajute instituțiile ucrainene să-și dezvolte capacitățile de supraveghere. Obiectivele enumerate includ totul, de la ajutarea guvernelor locale să evalueze riscurile de corupție până la reforme în birourile de resurse umane.

Ca un exemplu, strategia spune că SUA ajută Camera de Contabilitate a Ucrainei să-și îmbunătățească auditul și activitatea aferentă, parțial, astfel încât să poată urmări sprijinul bugetar direct din partea Statelor Unite.

Strategia descrie modalități prin care Statele Unite ajută sectorul sănătății al Ucrainei, apărarea cibernetică și organizațiile care luptă împotriva dezinformarii. Ea face apel la sprijinirea eforturilor și inițiativelor ucrainene anti-monopol pentru a stimula veniturile fiscale crescute pentru bugetul țării.

Partea confidențială solicită sistemelor financiare ale Ucrainei „să mărească creditele pentru a încuraja expansiunea afacerilor” și o reducere a rolului statului în sectorul bancar.

O etapă preconizată pentru acea secțiune este aceea că „Alfa Bank este returnată în mod transparent în proprietate privată”. Aceasta pare să fie o referire la o instituție cunoscută acum sub numele de Sense Bank, care anterior era deținută de Rusia, dar naționalizată de Ucraina.

Strategia SUA pare că vrea să se asigure că Ucraina nu numai că își păstrează orientarea către Occident, ci și că dezvoltă legături speciale cu America.

Un mod în care Washington crede că se va întâmpla este prin limba engleză. Strategia indică că Statele Unite oferă ajutor tehnic și de altă natură ministerului ucrainean al educației pentru a îmbunătăți predarea limbii engleze și consideră că oferirea de lecții de engleză poate ajuta la reintegrarea ucrainenilor eliberați de ocupația rusă.

Oficialii americani ajută, de asemenea, Ucraina să-și dezvolte capacitatea de a urmări crimele de război în propriul său sistem judiciar. Etapele dorite includ selectarea a peste 2.000 de judecători noi și eliminarea unui număr de peste 9.000 de plângeri de comportament necorespunzător judiciar.

Strategia cere, de asemenea, reconstruirea prezenței diplomatice americane în Ucraina, extinzându-se dincolo de Kiev la orașe precum Lviv, Odesa, Harkov și Dnipro.

Din cauza reducerilor anterioare ale personalului provocate de invazia rusă pe scară largă, „ambasada rămâne în regim de criză”, afirmă una dintre secțiunile publice.

Așa cum au făcut-o în comunicările anterioare raportate de POLITICO, oficialii americani notează modalități inventive prin care Statele Unite asigură supravegherea ajutorului american Ucrainei, în ciuda faptului că se confruntă cu limitări din cauza războiului. Aceste eforturi au inclus utilizarea unei aplicații numite SEALR pentru a ajuta la urmărirea banilor americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră