Un anti-Trump înverșunat, cine este Alexander Soros, fiul și succesorul lui George Soros?

14 Iun 2023
Un anti-Trump înverșunat, cine este Alexander Soros, fiul și succesorul lui George Soros?

Filantropul american a anunțat că predă controlul fundației sale unuia dintre fiii săi. Portretul noului patron al stângii americane, scrie Le Point.

Una dintre cele mai detestate personalități din lume se retrage. La 92 de ani, omul de afaceri și filantrop George Soros, cunoscut pentru angajamentul său de centru-stânga și priceperea la speculații financiare, îi predă ștafeta celui de-al patrulea copil, Alexander.

La 37 de ani, acesta din urmă, din a doua căsătorie a lui George Soros cu istoricul Susan Weber, nu era de așteptat să îl mosteneașcă pe tată său. Într-adevăr, acesta a susținut în repetate rânduri că este „opus în principiu” ideii de a-și plasa unul dintre copiii lui în fruntea imperiului său de 25 de miliarde de dolari.

Însă absolventul de istorie de la Berkeley și Universitatea din New York, un fan de hip-hop, fotbalul și filosofie, și-a câștigat încrederea tatălui său prin cei opt ani de muncă cu normă întreagă la Open Society Foundations. „Noi gândim la fel”, a spus patriarhul, care a comentat pur și simplu după alegerea lui Alexandru ca președinte al consiliului de administrație al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă: „ A câștigat. Acest nou vicecampion îl înlocuiește și pe fratele său mai mare, Jonathan, în vârstă de 57 de ani, care a fost cândva preferatul lui.

Supranumit „Alex”, tânărul va continua angajamentul tatălui său, care a investit timp de patruzeci de ani în favoarea libertății de exprimare, a drepturilor omului și a democrației. Acum conduce și „super-PAC”, structură care plătește fonduri pentru campaniile candidaților politici (mai degrabă democrați), și face parte din comitetul de investiții al Soros Fund Management, firma care supraveghează fondurile.

„Mai politic” și anti-Trump

Sunt totuși de așteptat unele schimbări: intervievat de Wall Street Journal în acest weekend, tânărul moștenitor a spus că este „mai politic” decât tatăl său. Contul său de Instagram îl arată astfel alături de multe personalități din stânga americană, pozând cu Joe Biden și Kamala Harris – canalul de dreapta Fox News a asigurat că a fost la Casa Albă de 17 ori de la victoria democrată – dar și cu premierul canadian Justin Trudeau și omologul său brazilian, Lula.

De asemenea, Alexander Soros își arată în mod deschis opoziția față de Donald Trump, pe care nu dorește să-l vadă reales la Casa Albă în 2024.„Mi-ar plăcea să văd că banii nu joacă un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât o va face cealaltă parte, va trebui să continuăm să facem și noi”, a spus el,Noi trebuie sa fim mai patrioti și incluzivi. Doar pentru că cineva îl votează pe Trump nu înseamnă că este pierdut sau rasist"

Soros 2.0 intenționează astfel să investească mai mult în scena americană prin promovarea dreptului la avort, a egalității de gen și a votului minorităților etnice, afro-americani și hispanici în frunte.

Sprijin din partea apărătorilor mediului

Mediul este, de asemenea, probabil implicat, deoarece unii dintre apărătorii săi au fost deja recompensați de fundația personală a lui Alexander Soros , înființată în 2012 pentru a promova „proiecte mai experimentale și mai controversate” decât cele susținute de „mari fundații” tradiționale”.

Activistul de mediu liberian Silas Salos, activistul cambodgian Chut Wutty, ucis în timp ce apăra pădurea, sau ONG-ul britanic Global Witness – căruia îi datorăm inspirația pentru filmul Blood Diamond – sunt printre câștigătorii premiului pe care îl acordă în fiecare  an . „Pentru mine, a devenit clar: dacă trebuie să ne salvăm mediul înconjurător, poate ar trebui să încetăm să-i mai ucidem pe cei care îl protejează cu adevărat”, a spus moștenitorul în 2016 cu revista  Forbes .

Fiul este, de asemenea, mai aproape de comunitatea evreiască decât tatăl, care finanțează relativ puține proiecte în Israel. Tânărul a pretins astfel că susține o soluție cu două state și contribuie prin fondarea sa la organizația evreiască progresistă Bend the Arc, la care înființarea căreia a participat el însuși.

Conștient de „privilegiile" sale

În cele din urmă, Alexander se distinge de George Soros prin stilul său de management colegial și atitudinea sa discretă. Crescut în conștiința privilegiilor sale, el recunoaște că s-a simțit mult timp inconfortabil cu bogăția familiei sale și că s-a chinuit să-și găsească locul cu un tată adesea absent. Cu ochelarii cu ramă neagră și barba de trei zile, a fost astfel prezentat drept playboy de către anumite tabloide, fotografiat la Cannes și în Hamptons, stațiunea de lux a tinereții de aur a New York-ului.

O copilărie foarte diferită de cea a lui George Soros, un evreu maghiar supraviețuitor al Holocaustului, înălțat pe firmamentele americane și denigrat de ultraconservatori și teoreticieni ai conspirației cu argumente îmbrăcate cu antisemitism.

„Cu numele pe care îl port și cu privilegiile de care m-am bucurat, aș fi putut rătăci în multe feluri, a recunoscut Alexander Soros pentru Wall Street JournalÎn schimb, am devenit un dependent de muncă."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Alexander Soros, PhD (@alexsoros)

Alte stiri din Externe

Ultima oră