Spațiul este noul „Vest Sălbatic”. Comisia Europeană se pregătește să publice prima lege spațială cuprinzătoare din lume, scrie Politico
Nemulțumiti doar cu reglementarea îngrășămintelor, mașinilor și brânzeturilor, Bruxelles-ul urmărește să creeze o etichetă spațială a UE pe care ar putea-o pune în curând pe rachete și sateliți, ca parte a eforturilor de a forța companiile să folosească orbita în mod responsabil.
„Cu fiecare zi care trece, spațiul devine din ce în ce mai asemănător cu Vestul Sălbatic și este timpul să avem reguli europene”, a declarat Christophe Grudler, membru francez al Parlamentului European, care conduce lucrările legislative privind IRIS2, răspunsul UE la Starlink de la SpaceX, un sistem de comunicații prin satelit.
Comisia Europeană este de așteptat să propună după Pașteprima lege spațială cuprinzătoare din lume.
Potrivit documentelor văzute de POLITICO, diplomații blocului au fost informați cu privire la planurile de a crea o etichetă spațială a UE care va fi folosită pentru a desemna companiile care respectă noile reguli privind sustenabilitatea și securitatea, în același mod în care blocul folosește eco- etichete pentru certificarea mașinilor de spălat sau televizoarelor.
Dacă companiile spațiale vor să facă afaceri cu blocul UE, ele vor trebui să respecte regulile, a spus Niklas Nienaß, un europarlamentar al Verzilor germani care a împins de mult Comisia să stabilească reguli pentru spațiu, adăugând că proiectul conturează crearea „o singură piață unică în spațiu”.
Legea spațială a UE va stabili standarde pentru a reduce poluarea luminoasă cauzată de constelațiile de sateliți în creștere și pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea cauzată de lansările de rachete.
De asemenea, se va face un efort pentru a aborda cantitatea tot mai mare de resturi din spațiu, asigurându-ne în același timp că deșeurile spațiale care se repetă înapoi pe Pământ sunt gestionate în siguranță.
„În cei peste 60 de ani de activitate spațială, avem peste 60.000 de obiecte care trebuie urmărite în spațiu și peste 1 milion [bucăți de] resturi mici”, a spus Grudler. „Dacă nu facem nimic, nu vom mai putea lansa sateliți, deoarece spațiul va fi prea aglomerat”.
Toate acestea fac parte din planurile de dezvoltare a regulilor de drum pentru gestionarea traficului spațial, având în vedere că numărul de sateliți pe orbita joasă a Pământului - banda din ce în ce mai aglomerată, critică pentru telecomunicații și nave spațiale de observare - a crescut brusc în ultimii ani.
Potrivit Agenției Spațiale Europene, în prezent există aproximativ 9.000 de sateliți funcționali pe orbită, iar acest număr este în creștere. UE mai trimite pe orbită încă patru dintre navele sale spațiale Galileo în acest an, precum și sateliți Sentinel de observare a Pământului.
IRIS2 înseamnă că încă sute de sateliți UE vor fi trimisi în spațiu în următorii ani.
Pierdut in spațiu
Aceasta creștere de activitate a determinat-o pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, să anunțe anul trecut planul pentru legea spațiului.
„La început au vorbit despre durabilitate și securitate, ceea ce este frumos și corect, dar nu acoperă ceea ce trebuie făcut”, a spus Nienaß.
Există foarte puține reguli recunoscute la nivel global pentru spațiu. Principalul este angajamentul Națiunilor Unite care datează din 1967 de a interzice desfășurarea de arme nucleare în spațiu.
Dar nevoia de a stabili reguli devine din ce în ce mai presantă pe măsură ce numărul de sateliți crește și importanța economică a spațiului crește; Banca de investiții Morgan Stanley consideră că economia spațială va avea o valoare de 1 trilion de dolari până în 2040.
SUA și China formează coaliții de țări care au aceleași idei în jurul propriilor reguli preferate. Majoritatea țărilor UE au semnat Acordurile Artemis neobligatorii ale Americii pentru cooperarea în explorarea civilă a Lunii, Marte, cometelor și asteroizilor în scopuri pașnice.
China și-a înaintat propria propunere pentru utilizarea pașnică a spațiului.
Această cursă de a construi blocuri face ca demersul UE de a legifera să fie mai presant, iar Comisia își propune să folosească momeala pieței sale unice pentru a face ca noile reguli să rămână valabile.
„Accesul la piață este cu siguranță un aspect care trebuie analizat”, a spus Hermann Ludwig Moeller, directorul Institutului European de Politică Spațială. „Acesta este un element care trebuie să existe.”