UE vrea să plătească pentru ca Elon Musk sa continue sa furnizeze Starlink Ucrainei

18 Oct 2022
UE vrea să plătească pentru ca Elon Musk sa continue sa furnizeze Starlink Ucrainei

UE discută despre planul de a cumpăra servicii de la fondatorul SpaceX și de a furniza internet Ucrainei, scrie Politico

Țările UE discută dacă să contribuie cu finanțare pentru a se asigura că ucrainenii își păstrează accesul la serviciile vitale de internet Starlink, plătite în prezent de șeful Tesla, Elon Musk.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a dezvăluit planurile care sunt într-un stadiu incipient, într-un interviu acordat luni POLITICO. 

Propunerea vine după avertismentele lui Musk ce SpaceX nu poate continua să plătească la nesfârșit pentru ca ucrainenii să aibă acces la serviciile de internet Starlink, pe fondul sugestiilor că ar dori ca guvernul SUA să plătească factura. Musk, cel mai bogat om din lume, s-a răzgândit ulterior și a spus că va continua să finanțeze serviciul. 

Dar afirmațiile sale au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea accesului continuu al Ucrainei la un sistem de telecomunicații crucial care a jucat un rol vital în contraofensivele lor împotriva trupelor ruse din teritoriile ocupate, precum și în menținerea populației civile conectată. 

Landsbergis a sugerat că accesul la internet al Ucrainei nu ar trebui lăsat în mâinile unei singure persoane „super-puternice” care s-ar putea „trezi într-o zi și să spună: „Nu mai este ceea ce vreau să fac și asta este”."Și a doua zi, ucrainenii s-ar putea găsi fără internet.” 

 „M-am gândit că probabil că este mult mai bine să avem asta ca un acord contractual între, să zicem, o coaliție de țări care ar putea achiziționa un serviciu de la domnul Musk, serviciul Starlink, și să continue să-l ofere ucrainenilor”.

Subiectul a intrat în discuția de luni la reuniunea celor 27 de miniștri de externe ai UE, potrivit Landsbergis. Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a ridicat subiectul, „și anumite țări s-au alăturat”, a spus ministrul, fără a preciza care țări. „Dacă se întâmplă în UE, este și mai bine”, a spus el. „Nu văd de ce nu s-ar putea.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră