UE vrea sa creeze propriul serviciu de spionaj în stilul CIA

30 Oct 2024
UE vrea sa creeze propriul serviciu de spionaj în stilul CIA

Blocul ar trebui să dea undă verde unui „serviciu de cooperare de informații cu drepturi depline la nivelul UE”, a declarat fostul președinte finlandez Sauli Niinistö într-un nou raport, scrie Politico

 Uniunea Europeană are ordin să-și lanseze propria agenție de spionaj.

Ca parte a unei analize ample a pregătirii blocului pentru război și criză, emisă miercuri, fostul președinte finlandez Sauli Niinistö consideră că UE are nevoie de propria sa agenție de informații pentru a ajuta țările să evite amenințările, sabotorii și agenții străini care operează în capitalele de pe întreg continent prin mai multe schimburi de informații.

În martie, Niinistö – care a fost președintele Finlandei timp de mai bine de un deceniu – a primit o misiune de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să prezinte un raport detaliat despre pregătirea blocului pentru război și apărare civilă, împreună cu propuneri de îmbunătățire.

Președintele rus Vladimir Putin a purtat război în Ucraina, la granița de est a UE, de ani de zile, iar agenții săi sunt activi în întreaga UE și își exprimă îngrijorarea cu privire la capacitatea agențiilor naționale de a prezice activități și influențe rău intenționate.

În planul său, Niinistö spune UE să dezvolte un „serviciu de cooperare de informații cu drepturi depline la nivelul UE, care să poată servi atât nevoilor strategice, cât și operaționale”, adăugând în același timp că „o rețea anti-sabotaj” este necesară pentru a proteja infrastructura.

Este nevoie de mai multă muncă pentru „îmbunătățirea activității de combatere a spionajului în instituțiile UE”, a spus el după ce a prezentat planul alături de von der Leyen.

Numeroși diplomați au fost expulzați din capitale pe fondul acuzațiilor de spionaj, iar Bruxelles-ul a devenit un punct fierbinte pentru activitatea agenților cu sute de instituții și ambasade situate în oraș. Mai mult, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat haos în întreaga UE – de la drone care monitorizează site-urile de antrenament al armatei, până la tentative de asasinat dejucate asupra directorilor de fabrici de arme și atacuri asupra infrastructurii submarine.

Aliații occidentali împărtășesc deja informații – rețeaua Five Eyes care leagă împreună agențiile din Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă șiMarea Britanie – și o astfel de agenție a UE ar trebui să se concentreze pe utilizarea corectă a informațiilor deja operaționale, a spus Niinistö. .

„Trebuie să avem încredere unul în celălalt”, a spus Niinistö.

Dar există puține șanse ca UE să-și aleagă în curând pe cei mai buni și mai străluciți dintre recruții săi pentru o carieră în misiuni cu risc înalt în străinătate - nu în ultimul rând pentru că țările membre ar indica brațul executiv al UE ca un motiv pentru a nu face acest lucru. .

„Știm cu toții că colectarea de informații este în primul rând responsabilitatea statelor membre”, a spus von der Leyen. „Ar trebui să ne bazăm pe îmbunătățirea fluxului de informații, culegerea de informații și colectarea de informații.”

Există numeroase alte domenii în care blocul ar trebui să-și consolideze pregătirea pentru conflict, a spus el, propunând, de asemenea, o lege a UE privind pregătirea care să stabilească „principii, standarde și ținte” în baza cărora țările ar trebui să coopereze. De exemplu, UE nu are un milion de experți în securitate cibernetică, a spus Niinistö și, deși nu pledează pentru recrutarea militară, pledează pentru ca capitalurile să introducă programe care aduc civilii în apărarea națională.

De asemenea, agențiile de securitate trebuie să „îngreuneze cât mai mult posibil pentru serviciile de informații străine ostile să opereze oriunde în UE”, a spus el.

Recomandarile lui Niinistö vor contribui la cel de-al doilea mandat al lui von der Leyen, în care UE va avea primul său comisar pentru apărare , care va fi însărcinat cu elaborarea unei cărți albe privind apărarea până în primăvară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră