UE va dezgheța fondurile Ungariei în schimbul ajutorului pentru Ucraina

03 Oct 2023
UE va dezgheța fondurile Ungariei în schimbul ajutorului pentru Ucraina

Deblocarea a 13 miliarde EUR ar putea asigura sprijinul lui Orbán pentru suplimentarea bugetului UE și pentru asistență pentru Kiev, scrie Financial Times.

Comisia Europeană se pregătește să elibereze miliarde de euro din fonduri UE către Ungaria, în prezent înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului blocului și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina.

Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar marca o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va fi de acord cu nicio creștere a bugetului UE până când Ungariei nu îi va fi restabilit accesul la acești bani.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat trei oficiali informați despre discuții. Doi dintre aceștia au spus că plata a fost parțial motivată de dorința UE de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului. În decembrie anul trecut, UE a înghețat fondurile de coeziune alocate Ungariei în valoare de 22 de miliarde de euro, după ce a decis că nu respectă normele care protejează drepturile omului și statul de drept. Fondurile de coeziune sunt concepute pentru a ajuta membrii mai puțin dezvoltați ai blocului de 27 de țări să reducă decalajul investițional și să-și îmbunătățească infrastructura.

Ungaria a adoptat reforme judiciare în mai, ca răspuns la solicitările de la Bruxelles – care ar permite comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro, mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii sub rezerva anonimatului. Stefan de Keersmaecker, un purtător de cuvânt al comisiei, a declarat că Bruxelles-ul a scris guvernului ungar pe 26 septembrie, cerând „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor. „De îndată ce Ungaria va fi răspuns la aceste întrebări, comisia își va continua evaluarea”, a adăugat el.

Progresele în restabilirea accesului Ungariei la fonduri au loc în timp ce Bruxelles-ul încearcă să obțină sprijin unanim pentru bugetul său sporit înainte de sfârșitul anului, în special pentru a asigura continuarea ajutorului financiar pentru Kiev. La sentimentul de urgență se adaugă decizia Congresului SUA de săptămâna trecută de a renunța la ajutor în valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a conveni asupra unui nou proiect de lege de finanțare guvernamentală. Comisia a propus o creștere cu 66 de miliarde de euro a bugetului comun al UE pentru a acoperi costurile crescute, o parte dintre acestea ar contribui la un program de sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev care ar putea să-și acopere costurile în următorii patru ani.

Mai multe capitale s-au opus majorării propuse, inclusiv Berlinul. Suplimentarea bugetară necesită sprijin din partea tuturor celor 27 de membre, cărora li se va cere să aducă contribuții suplimentare din bugetele lor naționale.

Orice decizie de a debloca plățile către Budapesta este probabil să provoace condamnarea parlamentului european, care a cerut în repetate rânduri o linie dură împotriva guvernului lui Orbán. Parlamentul nu are puterea formală de a bloca plățile către țări, dar poate reține un potențial acord privind creșterea bugetului UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră