UE și Moldova semnează un pact comun de securitate

22 Mai 2024
UE și Moldova semnează un pact comun de securitate

„Astăzi, Moldova a devenit prima țară care a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană ”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației celor Douăzeci și Șapte, în cadrul unei întâlniri cu premierul moldovean, Dorin Recean, al cărui țara este candidată la aderarea la UE, scrie Le Monde

Vor urma și alte acorduri pentru a crea o rețea de țări „prietenoase” care doresc să-și consolideze securitatea, care să asigure o „cooperare mai strânsă” în chestiuni precum securitatea cibernetică, a adăugat el. Moldova, situată între Ucraina și România, acuză în mod regulat Moscova că încearcă să o destabilizeze, mai ales că este oficial candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei Douăzeci și șapte trebuie să decidă dacă vor deschide în curând negocierile oficiale de aderare cu această țară și cu Ucraina. UE nu a dat detalii cu privire la conținutul acestui acord, dar o sursă europeană contactată de Agence France-Presse precizează că urmărește întărirea capacității Moldovei „de a-și proteja integritatea și independența sa” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră