Banii pentru țara sfâșiată de război ar veni cu condiții pentru combaterea corupției și reformele structurale, scrie Politico.
Comisia Europeană pregătește un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de până la 18 miliarde de euro pe an, din 2024 până în 2027, în timp ce țara distrusă de război încearcă să dea viață economiei sale la șaisprezece luni de la invazia Rusiei.
Ajutorul, care cuprinde o combinație de granturi și împrumuturi și care este canalizat printr-un nou instrument special în cadrul bugetului pe termen lung al UE, ar fi conceput pentru a demara reconstrucția țării, chiar dacă conflictul continuă. Economia Ucrainei s-a redus cu 30% anul trecut, iar Banca Mondială estimează că țara va avea nevoie de 411 miliarde de dolari pentru reconstrucție.
Finanțarea de până la 72 de miliarde de euro, potrivit persoanelor familiarizate cu discuțiile cărora li sa acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni confidențiale ale UE, va fi direcționată parțial către echilibrarea bugetului Ucrainei și parțial către nevoile urgente de infrastructură ale țării.
Acest ajutor va veni cu condiții pentru combaterea corupției și reforme structurale menite să alinieze Ucraina la standardele UE, în vederea aderării țării la bloc.
Aceasta vine după ce UE a decis că anul acesta va acorda împrumuturi ieftine pe termen lung Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro, susținute de garanții bugetare ale UE, devenind astfel principalul donator de sprijin financiar al țării, potrivit Ministerului de Finanțe ucrainean.
În aprilie, ministrul de Finanțe Serhiy Marchenko a declarat că țara va avea nevoie de „nu mai puțin” de alte 18 miliarde de euro în 2024.
Pe lângă faptul că va oferi Ucrainei un spațiu de respirație pentru planificarea pe termen mediu în următorii trei ani, noul pachet este menit să încurajeze alți donatori și investitori privați.
Finanțarea urmează să fie adoptată în mod oficial săptămâna viitoare, înaintea unei conferințe de reconstrucție a Ucrainei de la Londra, împreună cu o revizuire mai amplă a bugetului pe termen lung al UE.
Propunerea nu este încă definitivă și încă s-ar putea modifica.