UE interzice boții: Comisia interzice „agenților AI” să participe la sedinte online

17 Apr 2025
UE interzice boții: Comisia interzice „agenților AI” să participe la sedinte online

Într-un moment în care asistenții digitali bazați pe inteligență artificială devin tot mai răspândiți în mediul de afaceri și în viața cotidiană, Comisia Europeană a decis să traseze o linie clară: agenții AI nu vor fi acceptați la reuniunile sale. Această măsură marchează o premieră și reflectă preocupările tot mai mari ale instituțiilor europene privind utilizarea necontrolată a tehnologiei emergente. Prin această decizie, Bruxelles-ul semnalează o atitudine de prudență față de noile aplicații AI capabile să acționeze autonom în numele utilizatorilor, scrie Politico
 

BRUXELLES — Te gândeai să trimiți asistentul tău cu inteligență artificială la o întâlnire online cu Comisia Europeană?

Mai gândește-te o dată.

Instituția executivă a Uniunii Europene are acum o nouă regulă de bază: interzice asistenții virtuali alimentați de inteligență artificială să participe la reuniunile sale. Regula a fost aplicată pentru prima dată într-o videoconferință cu reprezentanți ai unei rețele de birouri de sprijin pentru politici digitale din toată Europa, la începutul acestei luni. „Agenții AI nu sunt permisi”, se arăta într-un slide despre eticheta în întâlnirile online, prezentat la începutul ședinței.

Comisia a confirmat că a impus pentru prima dată această regulă săptămâna trecută, dar a refuzat să ofere mai multe detalii despre politica adoptată sau motivele din spatele deciziei.

Este o întorsătură neașteptată într-o dezvoltare recentă a tehnologiei AI: apariția așa-numiților „agenți AI”. Până acum, cea mai popularizată aplicație a inteligenței artificiale pare să fie chatboturile, precum ChatGPT de la OpenAI, care pot genera texte sau informații ori pot îndeplini o singură sarcină la cererea unui om. Dar agenții AI merg mai departe: sunt asistenți capabili să îndeplinească mai multe sarcini autonom și să interacționeze într-un mediu virtual. Ei acționează în numele utilizatorului pentru a realiza o serie de activități, ajutând oamenii în muncă sau viața de zi cu zi.

Una dintre aceste activități este participarea la o întâlnire online, luarea de notițe sau chiar furnizarea anumitor informații.

În tăcere, Bruxelles-ul se pregătește pentru o eră în care agenții AI vor face parte din viața cotidiană și activitatea profesională. Tehnologia a fost menționată într-un pachet mai amplu al Comisiei privind lumile virtuale, publicat pe 31 martie. „Agenții AI sunt aplicații software concepute pentru a percepe și interacționa cu mediul virtual”, se arată în document. Agenții pot „funcționa autonom”, însă activitatea lor este stabilită prin „reguli predefinite specifice”.

Toate marile companii din domeniul AI experimentează deja cu aplicații proprii de agenți inteligenți. În ianuarie, OpenAI a lansat Operator, o versiune de cercetare a unui agent AI capabil să îndeplinească mai multe sarcini într-un browser web separat. Microsoft a început, de asemenea, să ofere posibilitatea de a crea agenți în cadrul „companionului” său AI, Copilot. Compania franceză Mistral oferă, la rândul său, o platformă pentru crearea de agenți.

Deocamdată, această tehnologie nu este reglementată printr-o legislație specifică, însă modelele AI care alimentează acești agenți vor trebui să respecte prevederile obligatorii ale Legii AI adoptate de UE.

Tehnologia ar putea deveni, de asemenea, un punct central în viitor, atunci când Comisia va explora o legislație specifică privind gestionarea algoritmică – ideea că angajații sunt coordonați de algoritmi – mai târziu în actualul mandat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră