UE intenționează să oblige vacile să poarte măști pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice

28 Noi 2023
UE intenționează să oblige vacile să poarte măști pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice

Comisia UE intenționează să forțeze fermele să reducă poluanții. Se vorbește chiar despre obligarea vacilor să poarte măști. Ideile președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, provoacă indignare atât în ​​rândul fermierilor europeni, cât și al industriei, scrie Exxpress

Comisia UE intenționează să înăsprească directiva privind emisiile industriale și acum intenționează, de asemenea, să forțeze companii precum fermele să producă mai puțini poluanți. Unii membri ai Parlamentului UE cred chiar că este posibil ca cele 76 de milioane de bovine din Europa să folosească măști contra emisiilor de metan, după cum relatează „Welt”. Aceste măști sunt concepute pentru a transforma metanul produs atunci când vacile eructeaza în CO2 și vapori de apă.

Aceasta propunere se lovește derezistența fermierilor: nu poți trata animalele ca pe coșurile de fum de fabrică, subliniază ei. Oficial se spune – cel puțin în prezent – ​​că măștile nu vor fi obligatorii în viitorul apropiat. În schimb, fermierii pot folosi furaje care reduc producția de metan.

Măștile pentru vaci au fost concepute și inventate de Francisco Norris existând chiar și un premiu de design pentru asta. Un test cu un producător de carne a arătat că măștile au realizat o reducere cu 53% a emisiilor de metan.

Măștile nu ar trebui să afecteze animalele atunci când mănâncă, rumegă, se mișcă sau interacționează cu alți membri ai cirezii. Când expiră, metanul curge printr-un catalizator, se oxidează și ceea ce rămâne este CO2 și vapori de apă.

Critica industriei

De asemenea, industria critică aspru planurile președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen. Sectorul industrial se teme că acest lucru va duce la o birocrație semnificativ mai mare și costuri mai mari.

Pe viitor, companiile ar trebui, de asemenea, să echipeze fiecare unitate individuală cu un sistem de management de mediu pentru a putea documenta emisiile și consumul de resurse. Până acum, un astfel de sistem pentru fiecare locație era suficient. De asemenea, controalele ar putea întârzia drastic aprobările pentru noi fabrici.

„Amenință competitivitatea Europei”

„Dacă comisia își va ajunge, ar fi dramatic pentru multe companii”, spune Benjamin Wiechmann, expert în protecția emisiilor la Asociația Industriei Chimice. Acest lucru ar putea fi fatal, mai ales pentru companiile mai mici. „Acest lucru amenință competitivitatea Europei”, avertizează el în continuare.

Politică importantă de mediu

Directiva privind emisiile industriale este considerată o reglementare importantă a UE pentru protecția mediului. Conform legii, peste 50.000 de instalații, inclusiv centrale electrice și rafinării, trebuie să își limiteze emisiile de poluanți precum metanul și amoniacul. Prima versiune a fost aprobată în toamna anului 2010.

După 13 ani de când această lege a fost adoptată pentru prima dată, acum urmează să fie înăsprită. Aceasta înseamnă că companii precum minele, fabricile de baterii și fermele vor fi monitorizate mai îndeaproape.

Alte stiri din Externe

Ultima oră