UE înființează o comisie pentru „apărarea democrației” împotriva ingerințelor "actorilor statali si nestatali" în politica europeană

04 Feb 2025
UE înființează o comisie pentru „apărarea democrației” împotriva ingerințelor "actorilor statali si nestatali" în politica europeană

Parlamentul European înființează o comisie pentru apărarea democrației. Într-un mediu din ce în ce mai ostil, trebuie să identifice actorii statali și nestatali vinovați de intervenția în dezbaterea politică din Europa și să propună noi instrumente de răspuns, scrie Les Echos. Comisia numita "Scutul Democrației Europene" este condusa de un europarlamentar care  a declarat in ianuarie ca este „mândra că își exercită influența” în cadrul unui think tank legat de George Soros, conform JDD

Ingerința recurentă a lui Elon Musk în campania legislativă germană, video-urile false generate de inteligența artificială în timpul alegerilor legislative slovace din 2023, manipularea electoratului în timpul referendumului moldovenesc din 2024 privind UE ... dezbateri democratice și procese electorale, în UE și vecinătatea acesteia , sunt din ce în ce mai parazitate de puteri ostile.

Pentru a analiza fenomenul și a-l remedia, Parlamentul European a înființat luni 3 februarie o nouă comisie specială pentru „scutul european al democrației”, cu 33 de membri. În sesiunea sa constitutivă, la sfârșitul după-amiezii, europarlamentarul francez Nathalie Loiseau (centrist- macronist) a fost aleasă președinte. Raportorul va fi suedezul Tomas Tobé (PPE, conservatori).

„Vom face mai întâi o muncă la 360 de grade pentru a actualiza starea atacurilor împotriva democrației în Europa, vom identifica statul agresor și actorii nestatali și vom analiza evoluțiile metodelor lor”, explică Nathalie Loiseau pentru „Les Echos”. „Am intrat într-o nouă eră a interferențelor. Se înrăutățește și trece prin noi canale, inclusiv prin mesagerie criptată”, adaugă femeia care a fost președinte a subcomisiei pentru Securitate și Apărare în legislatura anterioară.

Într-o a doua etapă, „Vom evalua eficacitatea mecanismelor noastre de răspuns. Am văzut clar în cazul declarațiilor lui Elon Musk privind alegerile din Germania că Comisia Europeană a lui Ursula von der Leyen a fost foarte timidă în aplicarea DSA, textul privind conținutul ilicit de pe internet, pe care îl avem. Asta mă înfurie. Ce rost are să adoptăm legi dacă nu le aplicăm? „, deplânge fostul ministru al Afacerilor Europene.

În ceea ce privește extinderile de investigații declanșate împotriva platformei X, Nathalie Loiseau dorește să verifice că executivul european are resursele umane și abilitățile necesare aplicării regulilor: „Scopul nu este să „antagonizezi, ci să ne punem în aplicare reglementările."

Nathalie Loiseau a declarat in ianuarie ca este „mândra că își exercită influența” în cadrul unui think tank legat de George Soros

Acuzată de europarlamentarul Marion Maréchal pentru legăturile sale cu Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), finanțat parțial de miliardarul american-ungar George Soros, fostul ministru și-a asumat responsabilitatea, scrie Journal du Dimanche

„Sunt interferențele bune pe care stânga le tolerează și cele rele pe care nu le tolerează sunt văzute ca venind din dreapta,a glumit europarlamentarul conservator Marion Marechal. Când Elon Musk își dă cu părerea, este odios și intolerabil. Și vedem personalități precum Nathalie Loiseau sau Thierry Breton ofensându-se de asta.

Nathalie Loiseau face parte din consiliul de administrație al unei organizații susținute de George Soros (ECFR), un miliardar progresist care își folosește miliardele pentru a interveni într-un număr de țări și să-și promoveze ideile de stânga ” .

Nathalie Loiseau a reacționat într-un mesaj pe X„Interferențe și dezinformare: fără îndoială, Marion Maréchal este un expert! De la Putin la Musk, ea îi curtează pe toți cei care vor să submineze democrațiile noastre . Și a adăugat: „În ceea ce mă privește, sunt mândra să-mi exercit influența în cadrul unuia dintre cele mai bune think tank-uri din Europa. Mai mult, o pretind. A fi membru al consiliului ECFR este o oportunitate pentru mine de a răspândi ideile franceze în Europa.

Fostul ministru pentru Afaceri Europene a precizat că aceasta este „o activitate neremunerată” și că „nu are nicio legătură cu a fi membru al unui consiliu de administrație”. 

Atunci a venit rândul lui Marion Maréchal să -i răspundă pe X: „Nathalie Loiseau și-a petrecut săptămâna denunțând ingerința străină. Când denunț faptul că este în același timp membră a conducerii unei organizații a miliardarului progresist Soros, îmi spune că este mândră de asta .

Transparența ONG-urilor

Această nouă comisie este o "necesitate", într-un moment în care „mai multe platforme foarte mari și-au inversat recent pozițiile privind verificarea faptelor, moderare și răspândesc cu entuziasm o așa-zisă ideologie libertariană care s-ar putea răsturna în autoritarism”, potrivit lui Nathalie Loiseau. Apariția bruscă a chinezului DeepSeek în peisajul global al inteligenței artificiale i se pare că merită atenție.

Dacă este necesar, Nathalie Loiseau ar dori să poată oferi instrumente noi. De exemplu, ea regretă că legislatura anterioară nu a putut atinge reguli stricte de transparență în ceea ce privește ONG-urile. „ Scandalul de imixtiune „Qatargate” este unul dintre ele"

Europarlamentarul se angajează, de asemenea, să educe cetățenii cu privire la rețelele sociale și mass-media. Admirând bunele practici din Taiwan, ea subliniază că „tinerii nu sunt neapărat cel mai ușor de manipulat pentru că au reflexul de a-și diversifica sursele de informații, ceea ce alegătorii mai în vârstă nu fac neapărat”.

Raport intermediar

Această nouă comisie, care va fi cunoscută sub acronimul EUDS (Scutul Democrației Europene) și care îl include în rândurile deputatului RN Fabrice Leggeri, are o durată de viață de un an dar mandatul poate fi reînnoit. Comisia specială INGE din legislatura anterioară, creată în 2020, a fost extinsă de mai multe ori sub președinția socialistului Raphaël Glucksmann.

EUDS urmează să publice un raport final la începutul anului 2026. Nathalie Loiseau speră să poată publica un raport preliminar înainte de vară, pentru a oferi temei de gândire Comisiei Europene, care intenționează să adopte o comunicare pe aceste aspecte la începutul anului școlar 2025. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră