Uniunea Europeană a acordat o finanțare de aproape 10 milioane de euro pentru un proiect academic intitulat „Coranul european”, care urmărește să evidențieze influența Coranului asupra culturii și identității europene din Evul Mediu până în epoca modernă. Considerat de autori o „provocare intelectuală”, proiectul include și o componentă pedagogică amplă, cu expoziții desfășurate în mai multe orașe europene, inclusiv la Vatican. Însă susținerile ideologice ale unora dintre coordonatorii proiectului, precum și legăturile acestora cu cercuri apropiate Frăției Musulmane, au declanșat critici dure din partea dreptei europene, care acuză Comisia Europeană de „prozelitism islamist” și de finanțarea rescrierii istoriei Europei în cheie multiculturalistă, scrie o ancheta a Le Journal du Dimanche
Beneficiind de una dintre cele mai mari subvenții acordate de Uniunea Europeană pentru un program științific, proiectul „Coranul european” ridică multe semne de întrebare…Proiectul de cercetare finanțat de Uniunea Europeană are ca rezultat o carte destinată publicului larg.
9.842.534 de euro. Aceasta este suma alocată de Consiliul European pentru Cercetare – un organism creat de Comisia Europeană și finanțat prin bugetul UE – pentru proiectul „Coranul european”. Acesta face parte din programul UE intitulat „Excelență științifică”, care urmărește... să recupereze „întârzierea înregistrată în cursa pentru producția științifică de vârf și de excelență” în raport cu Statele Unite! Din 2007, au fost finanțate 17.000 de proiecte, însă „Coranul european” se numără printre cele mai bine finanțate proiecte „științifice”. Spre comparație, un proiect despre informatica cuantică a primit 15 milioane de euro în 2013.
Rescrierea istoriei
Acest proiect, cunoscut și sub acronimul „EuQu”, a început la 1 aprilie 2019 și se va încheia la 31 martie 2026. Derulat de o echipă de aproximativ treizeci de cercetători universitari din Spania, Italia, Olanda, Ungaria, Danemarca și Franța (Nantes), are ca obiectiv „descoperirea modului în care Coranul a influențat cultura și religia în Europa între 1150 și 1850”. Dar pe site-ul creat după obținerea subvenției, coordonatorii sunt mai expliciți: „Proiectul nostru se bazează pe convingerea că Coranul a jucat un rol important în formarea diversității și identității religioase europene în Evul Mediu și la începutul epocii moderne, și că o face în continuare.” Dorința de a „contesta percepțiile tradiționale asupra textului coranic și ideile bine stabilite despre identitățile religioase și culturale europene” nu este ascunsă.
Lucru care nu a lăsat indiferentă dreapta europeană. Pentru eurodeputata Sarah Knafo (Reconquête), „acceptăm să finanțăm cercetarea și inovația și ajungem să îndesăm bani publici în filiere aberante de științe sociale”, în timp ce Nicolas Bay denunță o Comisie care „cumulă orbirea cu ideologia ce constă în a susține tot ceea ce contribuie la punerea sub semnul întrebării a identității reale a Europei”. Iar dacă Fabrice Leggeri acuză Bruxelles-ul că „finanțează rescrierea istoriei noastre și astfel deschide calea către revendicări islamiste viitoare”, Céline Imart observă că proiectul „nu aduce nimic leadershipului științific european și […] ține de un prozelitism identitar în opoziție clară cu valorile și istoria europeană”.
„Mahomed, europeanul”
Nimic foarte surprinzător. Încă de la prima prezentare publică a proiectului, John Tolan, profesor de istorie medievală la Universitatea din Nantes – unul dintre cei patru codirectori și, fără îndoială, cel mai activ – recunoștea că „a vorbi despre un Coran european este, într-o anumită măsură, o provocare”. Vorbea chiar despre o „recidivă”, după publicarea cărții sale Mahomet l’Européen (Mahomed, europeanul), în 2018. Dar dacă este combătut de ceea ce el numește „extrema dreaptă”, John Tolan este elogiat în cercuri cunoscute ca fiind apropiate de Frații Musulmani.
Astfel, în 2019, a fost invitat să susțină o conferință despre „Profetul în gândirea europeană” de către Institutul European de Științe Umane din Paris, un organism a cărui înființare este atribuită – de mai mulți cercetători, printre care Lorenzo Vidino și Sergio Altuna, de la Universitatea George Washington – Fraților Musulmani. La acea conferință, decanul institutului era tunisianul Ahmed Jaballah, discipol al ideologului Fraților Musulmani din Europa, Youssef al-Qaradâwî, fost președinte al Uniunii Organizațiilor Islamice din Franța (UOIF), expulzat din Franța în 2024…
Dar nu e tot: în 2019, 2020 și 2022, John Tolan a participat și la evenimente organizate de asociația Musulmani din Franța, calificată de cercetătorul CNRS Haoues Seniguer drept „vârful de lance al noii generații de Frați Musulmani în Franța”, înainte de a fi primit într-una dintre moscheile din Nantes afiliate acestei organizații. În 2024, profesorul a fost onorat direct de Uniunea Turco-Islamică pentru Afaceri Religioase din Franța, un organism al administrației religioase turce… aflată sub autoritatea lui Recep Tayyip Erdogan.
Trebuie spus că, în 2022, acest specialist în contactele religioase dintre lumile arabe și latine acorda un interviu postului Euradio în care identifica două tipuri de extremisme: „extrema dreaptă naționalistă […] și anumiți rigoriști […] care vor să impună o viziune unică asupra a ceea ce înseamnă islamul”. Exemplele sale? „Éric Zemmour și ISIS.” În contrast, în cartea sa Noua istorie a islamului, susține că adepții Fraților Musulmani au o viziune a exercitării puterii „colectivă și consensuală”.
Sub influența Fraților Musulmani
Un pedigree deloc inutil de cunoscut, având în vedere că, dincolo de componenta „științifică”, proiectul „Coranul european” cuprinde și o componentă pedagogică ambițioasă. Două expoziții sunt deja în curs: una la Tunis și cealaltă la Viena, în Austria. Cea din urmă are ca obiectiv declarat „să demonstreze că islamul a fost întotdeauna parte integrantă a culturii europene”, explică Jan Loop, un alt codirector al proiectului. Iar printre conferențiarii invitați se numără și Amena Shakir. Or, respectabilul cotidian elvețian Neue Zürcher Zeitung informează că aceasta a condus o școală islamică închisă în 2005 de guvernul din Bavaria Superioară din cauza legăturilor sale cu o asociație considerată filiala germană a Fraților Musulmani egipteni... condusă de fratele ei, Ibrahim el-Zayat, primul președinte al Femyso – organizația de tineret a Fraților Musulmani din Europa, așa cum o descrie antropoloaga CNRS Florence Bergeaud-Blackler.
„A demonstra că islamul a fost întotdeauna parte a culturii europene”
Și dacă guvernul francez își afirmă determinarea de a combate influența Fraților Musulmani, alte expoziții ale proiectului „Coranul european” sunt programate la Nantes, Lyon, dar și la Budapesta, Granada, Rabat și chiar... la Vatican! Expoziția din Nantes este programată între 17 mai și 31 august, cu ambiția de a „demonstra că islamul și musulmanii sunt prezenți în Europa încă din secolul al VIII-lea”.
Ca și cum aceste expoziții nu ar fi fost de ajuns, este prevăzută și o expoziție virtuală, precum și lansarea cărții Le Coran européen (Coranul european), destinată publicului larg, sub coordonarea acelorași John Tolan și Jan Loop… în colaborare cu cercetătoarea de la Universitatea din Copenhaga, Naima Afif, traducătoarea scrierilor fondatorului Fraților Musulmani, Hassan al-Banna, care publică în cadrul proiectului o lucrare intitulată Le Coran européen juif (Coranul european evreiesc). Nici cei mai tineri nu sunt uitați: o bandă desenată documentară este programată pentru lansare pe 23 aprilie, la editura Petit à Petit, sub titlul Safar, povestea Coranului în Europa. Iar cum abundența de fonduri publice o permite, sunt deja planificate traduceri în limba engleză și în alte limbi.