UE cere țărilor membre să-și reducă consumul de energie pentru încă un an pentru a ajuta Ucraina

10 Mar 2023
UE cere țărilor membre să-și reducă consumul de energie pentru încă un an pentru a ajuta Ucraina

Bruxelles-ul cere ca reducerea cu 15% a consumului de gaz să fie menținută pentru un an suplimentar pentru a ajuta Ucraina. Aceasta este cererea comisarului european pentru energie în fața Parlamentului, scrie Euronews.

Comisarul European pentru Energie sugerează ca guvernele UE să prelungească cu un an reducerea cu 15% a consumului de gaze decisă în 2022. O politică considerată eficientă, dar care se va încheia în luna martie a acestui an dacă nu este reînnoită.

Am integrat Ucraina în Platforma comună de achiziție de gaze, asigurând încă 2 miliarde de metri cubi de gaz și lucrăm la reformele pieței ca parte a procesului de aderare”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie

Ea a denunţat, de asemenea, ocuparea de către trupele moscovite a centralei nucleare ucrainene din Zaporojie. 

La rândul său, Agenția Internațională pentru Energie solicită Europei să reflecteze asupra dependenței sale de gazul rusesc. „Este o greșeală strategică uriașă și mulți dintre noi plătim pentru ea, nu doar cu facturile de electricitate și gaz, ci mult dincolo de asta”, a spus directorul executiv al acesteia.

Reprezentanții europeni au insistat, de asemenea, asupra necesității de a accelera desfășurarea energiilor regenerabile, decisive din punct de vedere strategic, în lunile următoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră