UE cere statelor membre 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina

20 Iun 2023
UE cere statelor membre 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit marți un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, relatează Reuters.

Suma de 50 miliarde - care urmează să fie dezvăluită de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - vine după o revizuire a bugetului blocului 2021-2027 și înaintea unei conferințe internaționale de miercuri și joi la Londra privind strângerea de fonduri pentru reconstruirea Ucrainei dintr-un război declanșat de Rusia acum un an și jumătate.

Una dintre surse, un înalt oficial al UE, a declarat că totalul include 33 de miliarde de euro în asistență macrofinanciară pentru a ajuta la refacerea bugetului de stat a Kievului, în timp ce aceasta luptă împotriva Rusiei. Pentru 2023, UE a oferit 18 miliarde de astfel de sprijin Kievului.

Înaintea discuțiilor de la Londra, un înalt oficial ucrainean a declarat că Kievul caută până la 40 de miliarde de dolari pentru prima parte a unui „Plan Marshall Verde” pentru a-și reconstrui economia după război.

Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori produsul intern brut al țării.

Rezerva bugetară de 50 de miliarde de euro va oferi perspectivă și fiabilitate partenerilor ucraineni ai blocului, a spus von der Leyen în declarații adresate jurnaliştilor după o reuniune a Comisiei UE la Bruxelles.

„Această rezervă financiară ne va permite să ne calibram cu adevărat sprijinul financiar în funcție de evoluția situației de pe teren”, a spus von der Leyen, potrivit AFP.

Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include atât împrumuturi, cât și granturi ”, a spus Ursula în timpul unui briefing de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră