Interdicția vine în numele prevenirii criminalității, dar criticii spun că va dăuna cetățenilor de rând, scrie European Conservative
Parlamentul European a aprobat o directivă care va limita drastic utilizarea numerarului.
Conform directivei, menită aparent să stopeze spălarea banilor și finanțarea terorismului, plățile anonime în numerar de peste 3.000 de euro vor fi interzise în tranzacțiile comerciale. În tranzacțiile de afaceri, plățile în numerar de peste 10.000 EUR vor fi complet interzise. Plățile anonime în criptomonede vor fi, de asemenea, complet interzise.
„Sub pretextul combaterii spălării banilor, duceți de fapt un război împotriva cash-ului care ne-a protejat confidențialitatea financiară din timpuri imemoriale”, a declarat europarlamentarul partidului Piraților Germani Partick Breyer – unul dintre puținii oponenți ai măsurii – în timpul ședinței plenare.
„Doriți să ne forțați finanțele în sisteme bancare trasabile și din ce în ce mai instabile, care ne pot bloca cardurile și conturile în orice moment și pot introduce rate negative ale dobânzii. Vom trăi să regretăm. Vă spun: oricine manipulează banii în numerar modifică libertatea noastră financiară. Și pentru noi, pirații, nu există nicio îndoială că finanțele cetățenilor cinstiți nu sunt treaba voastră! lasați în pace cash-ul nostru, monedele noastre digitale! Spunem nu acestui lucru acestei privațiri financiare înfiorătoare.”
Regulamentul a fost dezbătut din 2016, trecând prin procesul lung obișnuit de elaborare a legislației UE. Parlamentul și-a dat aprobarea finală pe 25 aprilie. Mai trebuie să fie aprobat de Consiliul European înainte de a deveni lege.
Potrivit oponenților săi, regula este foarte nepopulară și va fi ineficientă în atingerea obiectivului său de prevenire a criminalității.
Breyer subliniază că criptomoneda poate fi urmăribtă atunci când este necesar, deoarece funcționează printr-o rețea de computere peer-to-peer blockchain. El adaugă că forțele de ordine au urmărit și au prins deja în mod eficient infractorii care săvârșesc infracțiuni financiare sau spălând bani din activități ilegale prin criptomonede. El observă, de asemenea, că în timpul perioadei de consultare publică cu privire la directivă, aceasta s-a dovedit extrem de nepopulară în rândul cetățenilor din statele membre UE, 90% dintre respondenți opunându-se măsurii, invocând utilizarea numerarului drept o libertate personală esențială.
Experții au avertizat, de asemenea, că limitările cash-ului vor face puțin pentru a preveni criminalitatea, în timp ce dăunează cetățenilor obișnuiți, în special celor mai vulnerabili.
„Pe de altă parte, [limitările plăților în numerar] pot duce la costuri mai mari ale tranzacțiilor, subminarea confidențialității, slăbirea încrederii în instituții, încălcări ale drepturilor de bază, reglementări privind rulajele bancare și recapitalizarea internă care expun economiile cetățenilor la riscul unor pierderi devastatoare.” , a declarat într-o postare pe blog Nikos Passas, profesor de criminologie și justiție penală la Universitatea Northeastern.
„Opțiunile expatriaților pentru dezvoltare ar fi limitate, iar fluxurile de fonduri către comunitățile nevoiașe și fragile ar putea fi perturbate sau deviate către canale mai puțin monitorizate.
„În plus, pot exista disfuncționalități ale politicii monetare, pierderi pentru economiști (rate negative ale dobânzii) și prejudicii aduse intereselor legitime ale industriei de numerar. Mai mult, aceste provocări vor afecta părțile cele mai vulnerabile ale populației (vârstnici, migranți, nebancarați, beneficiari de ajutaore etc.).“