UE anunță măsuri pentru prevenirea destabilizarii Republicii Moldova

29 Apr 2023
UE anunță măsuri pentru prevenirea destabilizarii Republicii Moldova

Consiliul UE anunță adoptarea, la cererea Republicii Moldova, a unui cadru care să permită Uniunii Europene (UE) să impună sancțiuni împotriva celor responsabili pentru că au susținut sau implementat acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, scrie Le Monde.

Sancțiunile vor consta în special într-o înghețare a activelor, precum și în interzicerea călătoriilor în UE pentru persoanele fizice.

„Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat de la invadarea Ucrainei. Ele reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE ”, a scris Consiliul UE într-o declarație .

Moldova, o fostă republică sovietică, din al cărei teritoriu, Transnistria, este o enclavă separatistă pro-rusă, a solicitat anul trecut aderarea la UE, în același timp cu Ucraina, și a obținut statutul de țară candidată.

În luna mai, va organiza cel de-al 2lea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC) la Chişinău. Țările UE au anunțat luni trimiterea unei misiuni civile până în luna mai în Moldova pentru a consolida capacitatea acestei țări vecine a Ucrainei de a face față încercărilor de destabilizare a Rusiei.

Moldova proeuropeană, care se învecinează cu Ucraina, a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să-i răstoarne guvernul prin proteste antiguvernamentale, ceea ce Rusia a negat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră