UE a fost de acord să folosească profiturile activelor înghețate ale Rusiei pentru cumpărarea de arme, dar face acest lucru fără acordul Ungariei, scrie European Conservative
UE a fost de acord să ocolească Ungaria pentru a cumpăra mai multe arme pentru Ucraina. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a fost revoltat de acțiunea despre care, spune el, încalcă regulile europene, deoarece nu ia în considerare faptul că deciziile de afaceri externe trebuie luate în unanimitate.
La o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, luni, 24 iunie, la Luxemburg, statele membre au convenit să folosească profiturile generate de activele înghețate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Prima tranșă de încasări la care UE va avea acces este în valoare de 1,4 miliarde EUR. „Banii vor veni săptămâna viitoare. … Acești bani sunt pentru sprijinul militar pentru Ucraina”, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell .
După invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, țările occidentale au înghețat conturile bancare rusești, proprietăți imobiliare, acțiuni, obligațiuni, active de lux și diverse investiții deținute de entități și oligarhi ruși. Fondurile implică, de asemenea, aproximativ 275 de miliarde de euro în active ale băncilor centrale din UE, Statele Unite, Japonia și Canada. Cea mai mare parte a acestor active, 210 miliarde EUR, este deținută în UE. Liderii UE au convenit în martie să utilizeze profiturile generate de activele rusești, estimate a fi în valoare de până la 3 miliarde de euro pe an. Comisia Europeană a propus transferul a 90% din profit pentru finanțarea armelor pentru Kiev; restul de 10% s-ar duce la ajutor bugetar pentru țara sfâșiată de război.
Ungaria, o țară care a respins o serie de decizii ale UE care implică Ucraina și a fost singurul stat membru al UE de la începutul războiului care a respins trimiterea de arme, a blocat utilizarea profiturilor rusești pentru cumpărarea de arme. De asemenea, Ungaria a refuzat ca UE să ofere livrări de arme în valoare de 6,5 miliarde de euro Ucrainei prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace, înfuriind alte state membre.
Josep Borrell a spus că oficialii UE cred că au găsit o modalitate de a aproba măsurile fără a avea nevoie de acordul vreunei țări membre, în ciuda faptului că deciziile UE privind politica externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre. „Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a spus el luni. Serviciul juridic al Consiliului European a susținut că Budapesta nu poate opri aceste plăți pentru că s-a abținut la votul de la începutul acestui an pentru crearea așa-numitului Fond de Asistență pentru Ucraina prin care banii sunt direcționați către Ucraina.
Într-o postare pe Facebook, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a scris: „Încă alte miliarde pentru Ucraina — de data aceasta prin încălcarea regulilor europene și lăsând Ungaria în afară”. Ulterior, la o conferință de presă, ministrul a spus că „UE a început să treacă liniile roșii”, decizia a fost luată fără acordul Ungariei. Szijjártó a criticat UE pentru această „încălcare fără precedent a regulilor europene comune”, acuzând susținătorii ipocriziei pentru că susțin statul de drept și valorile democratice în timp ce încalcă regulile în sine.
Vorbind pentru Financial Times, Borrell a spus că Bruxelles a oferit Ungariei un opt-out: „Am oferit Ungariei: banii tăi nu vor fi folosiți pentru a sprijini Ucraina în niciun fel. Nu doar letal, ci pe orice. Ia-ți banii. Scoate-ți banii din cutie. Nu vreau să-ți folosesc banii.” Dar Ungaria a spus nu, a adăugat el, spunând că poziția Budapestei „are ceva de-a face cu legăturile puternice pe care le au cu Rusia”.
Ungaria a susținut că trimiterea de arme nu face decât să alimenteze războiul și că UE ar trebui să se concentreze pe soluții diplomatice pentru a pune capăt conflictului.
Într-un interviu recent acordat cotidianului Magyar Nemzet, premierul Viktor Orbán a susținut că atât UE, cât și NATO se propulsează într-o confruntare directă cu Rusia:
Să aruncăm o privire asupra poziției puterilor europene în urmă cu doi ani și unde ne aflăm acum. Anterior, Germania a spus că trimiteau doar căști și a respins categoric transportul de arme. Astăzi, tancuri de fabricație germană se plimbă prin Ucraina și se vorbește despre transferul sistemelor de apărare aeriană. Discuțiile de astăzi vizează dacă soldații germani ar trebui să intre pe teritoriul ucrainean în cadrul NATO. Așa am trecut de la căști la confruntare directă.
❌FM Péter Szijjártó stated that the EU has begun crossing red lines by allocating an additional €1.4 billion for arms shipments to Ukraine and proposing the deployment of military trainers to the country. He emphasized that this decision disregards Hungary's decision-making… pic.twitter.com/SatQhsrcBN
— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) June 24, 2024