UE a continuat finanțarea de conducte de apă în Gaza deși Hamas a arătat cum le dezgroapă și le transformă în rachete

12 Oct 2023
UE a continuat finanțarea de conducte de apă în Gaza deși Hamas a arătat cum le dezgroapă și le transformă în rachete Galerie foto (2)

Uniunea Europeană continuă să ajute palestinienii pe fondul temerilor tot mai mari cu privire la modul în care este utilizat ajutorul, scrie The Telegraph

Uniunea Europeană a ajutat la construirea a peste 30 de mile de conducte de apă pentru palestinieni, în ciuda faptului că teroriștii Hamas se lăudau cu capacitatea lor de a crea un arsenal de rachete de casă din conducte.

Bruxelles-ul a investit aproape 100 de milioane de euro în proiecte de conducte în teritorii controlate de gruparea islamistă în ultimul deceniu, a constatat o analiză Telegraph.

Dezvăluirea vine pe fondul unei dispute internaționale tot mai mari cu privire la viitoarele împrumuturi către Gaza, pe fondul temerilor că donațiile umanitare ar putea cădea în mâinile Hamas.

Miniștrii de externe ai UE au purtat marți seară discuții de urgență cu privire la ajutorul în valoare de 295 de milioane de euro pe an pentru Palestina, după ce Comisia Europeană a anunțat că donațiile au fost supuse revizuirii ca răspuns la atacul terorist asupra Israelului.

Josep Borrell, diplomatul-șef al UE, a anunțat marți seară că ajutorul acordat palestinienilor va continua, ceea ce înseamnă că încă 218 milioane de euro vor fi distribuite poporului palestinian până la sfârșitul acestui an.

Surse diplomatice au afirmat că decizia blocului de a menține sprijinul financiar pentru teritoriul Orientului Mijlociu a fost luată după o întâlnire „foarte neplăcută” între domnul Borrell și Olivér Várhelyi, comisarul de vecinătate al UE, care a anunțat luni suspendarea inițială.

Atât Germania, cât și Austria au ordonat oprirea sprijinului lor umanitar bilateral pentru regiune, pe fondul temerilor că numerarul ar putea ajuta teroriștii care țin ostatici aproximativ 100 israelieni.

Dar alte capitale ale UE au fost reticente în a îngheța ajutorul, argumentând că reducerea sprijinului ar pedepsi în mod disproporționat civilii, mai degrabă decât pe autorii din spatele atacului.

Unii sceptici cu privire la blocarea ajutorului au spus că ar putea submina eventualele discuții de pace sau ar putea fi exploatată de Hamas pentru a pretinde că Occidentul a întors spatele palestinienilor.

Blocul a promis un total de 1,18 miliarde de euro în perioada 2021-2024 în programe pentru Cisiordania și Gaza, care sunt ambele controlate de organizația teroristă.

În 2021, au apărut imagini cu teroriștii Hamas care dezgropau țevi din deșert care au fost în cele din urmă transformate în rachete de casă.

Armamentul lor principal a fost racheta Qassam, asamblată din conducte industriale, combustibil improvizat pentru rachete din zahăr și îngrășământ cu nitrat de potasiu și explozibili disponibili în comerț.

Sâmbătă, Hamas a susținut că a lansat cel puțin 5.000 de rachete înainte de a lansa un atac la sol peste graniță.

Deși nu se pot verifica în mod independent armele utilizate în bombardamentul în masă, acest lucru a suscitat temeri cu privire la faptul că materialele de construcții donate de Occident ar fi putut fi folosite pentru fabricarea unora dintre muniții.

Frank Furedi, director executiv al think-tank-ului MCC Bruxelles, care a asistat la cercetare, a declarat: „Cei care conduc diplomația UE sunt naivi.

„Trebuie să existe evaluări prudente de securitate înainte de a da banii contribuabililor organizațiilor palestiniene pentru infrastructură care poate fi utilizată în scopuri militare de către teroriștii Hamas”.

Între perioada 2015 și 2022, UE a contribuit la mai multe scheme pentru a ajuta la furnizarea de apă potabilă în teritoriile palestiniene.

Prima dintre acestea a fost „finalizarea unei conducte de 18 kilometri (11 mile)” pentru a furniza apă potabilă curată în Gaza pentru 75.000 de palestinieni, alături de Unicef.

Conducta transporta apă de mare desalinizată de la o fabrică la așezările Khan Yunis și Rafah din sudul Gaza, unde s-a estimat că 95% din apă nu era adecvată consumului uman.

O altă schemă a livrat 2,6 mile de conducte ca parte a unei stații de tratare a apelor uzate din Tubas, Tayasir și Aqqaba, la sud de cunoscutul hotspot al Hamas Jenin.

Până în anul următor, misiunile UE de ajutor umanitar au livrat în continuare aproximativ 16 mile de conducte de apă pe teritoriul Palestinei.

UE a crescut constant ajutorul pentru conducte

UE și-a crescut constant donațiile în numerar pentru construcția de conducte în teritoriile controlate de Hamas.

În 2021, informațiile disponibile publicului au arătat că UE a furnizat 9 milioane EUR pentru achiziționarea de „noi conducte de apă în vrac” în orașul Gaza și Jabalia, adăugând la o rețea de 32 de mile de conducte de canalizare.

În 2022, UE a anunțat că vor fi construite alte 10 mile de conducte folosind fonduri UE.

În acest an, documentele arată că Bruxelles-ul a cheltuit 26 de milioane de lire sterline pentru noi conducte, fără a specifica lungimi speciale.

Comisia în această săptămână a insistat că banii săi nu au fost predați Hamas.

„UE nu finanțează Hamas sau activitățile sale teroriste, direct sau indirect”, se spune în comunicat.

Executivul UE cu sediul la Bruxelles a menținut o „politică fără contact” cu gruparea teroristă din 2007.

Marea Britanie a angajat fonduri pentru conectarea a aproximativ 425.000 de palestinieni la sistemele de apă potabilă și canalizare, fără a detalia dacă banii britanici au cumpărat conducte.

Un purtător de cuvânt al FCDO a declarat: „Ajutorul britanic este supus unei supravegheri riguroase pentru a se asigura că ajunge la cei mai vulnerabili cu impact maxim și pentru a minimiza riscurile de deturnare.

„Nu se îndreaptă absolut nicio finanțare către Hamas, iar ajutorul nostru este direcționat spre a oferi civililor vulnerabili asistență esențială și care salvează vieți.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră