UE a deschis negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova

21 Iun 2024
UE a deschis negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova

Cei Douăzeci și șapte vor studia mai întâi cazul Ucrainei marți după-amiază, apoi cel al Moldovei, scrie Le Figaro

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea de marțea viitoare a negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova , a anunțat vineri Președinția belgiană a Consiliului UE pe X. Miniștrii de finanțe ai UE, reuniți vineri la Luxemburg au adoptat cadrul de negocieri cu aceste două țări candidate, confirmând un acord de principiu de către ambasadorii lor la Bruxelles, acord la care s-a ajuns săptămâna trecută. Acest acord deschide calea pentru deschiderea oficială a negocierilor marți la Luxemburg, a spus aceeași sursă.

Cei Douăzeci și șapte vor deschide mai întâi negocierile cu Ucraina marți după-amiază, apoi cu Moldova, potrivit unei surse diplomatice. Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene deschiseseră calea unor astfel de negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova, două foste republici sovietice, la jumătatea lui decembrie 2023. Dar Ungaria a reținut până acolo deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, judecând că nu au fost îndeplinite condiţiile.

Condiții preliminare pentru negocieri

Comisia Europeană, la rândul său, a estimat pe 7 iunie că Ucraina și Moldova au îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea negocierilor formale. Executivul european a cerut de la Kiev măsuri pentru combaterea corupției și a influenței oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut o mai bună luare în considerare a minorităților, măsură pe care Budapesta a insistat, din cauza prezenței unei comunități maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începerea războiului declanșat  de Moscova, precum și Republicii Moldova vecine. Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces lung și anevoios de aderare. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, o țară de peste 40 de milioane de locuitori și o putere agricolă, ridică numeroase dificultăți, începând cu cea a ajutorului financiar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră