Ucraina va folosi porturile dunărene pentru a expedia ajutoare umanitare către țările africane și asiatice

09 Sep 2023
Ucraina va folosi porturile dunărene pentru a expedia ajutoare umanitare către țările africane și asiatice

Ucraina intenționează să ofere ajutor umanitar țărilor africane și asiatice prin porturile dunărene, a declarat premierului Denys Shmyhal citat de CNN.

Ucraina va folosi porturile dunărene pentru a expedia ajutoare umanitare către țările africane și asiatice, potrivit premierului Denys Shmyhal.

Guvernul Ucrainei, în cadrul unei întâlniri desfășurate vineri la Kiev, a susținut o rezoluție de implicare a porturilor ucrainene de pe Dunăre în acordarea de ajutor umanitar sub formă de grâu și porumb țărilor de pe cele două continente.

"Aceasta este contribuția noastră la securitatea alimentară globală. Lucrăm cu ONU și cu ceilalți parteneri ai noștri pentru a restabili pe deplin exporturile agricole din Ucraina și, în cele din urmă, a debloca porturile noastre de la Marea Neagră", a spus Shmyhal.

Rusia a renunțat la un acord pentru a permite trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale din porturile ucrainene în iulie. De atunci, Rusia a intensificat și atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Inițiativa Mării Negre a fost semnificativă în stabilizarea piețelor alimentare globale de la începutul războiului în februarie anul trecut, în special pentru  țările mai sărace, care se bazează mai mult pe aprovizionarea cu cereale din regiune.

Ucraina a recoltat 34 de milioane de tone de culturi în acest an, inclusiv 22 de milioane de tone de grâu, potrivit premierului ţării.

Cererea internă a țării este de 6-7 milioane de tone pe an, a spus Shmyhal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră