Viceministrul ucrainean al Economiei Taras Kaczka a anunțat că Kievul și-a suspendat plângerea la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei. Plângerea se referă la decizia de extindere a embargoului asupra anumitor produse agricole ucrainene, scrie Money.pl .
"Vedem că această problemă va fi eliminată în următoarele săptămâni și luni. Așadar, în timp ce căutăm o soluție practică, disputele noastre din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt suspendate pentru astăzi", a spus Kaczka într-o conversație cu jurnaliştii în timpul vizitei sale la Bruxelles.
El a subliniat că Ucraina este încă în stadiu de consultare.
- "Nu am înființat un organism de lucru care să se ocupe de dispută (în OMC - ndr), suntem în faza de consultare. Am înaintat chestiunea la OMC și există 60 de zile pentru consultări" - a amintit el. El a asigurat că partea ucraineană vrea să găsească o „decizie constructivă în cadrul întregii Uniuni Europene”.
O interdicție privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, țări care se luptă cu un exces de materii prime ucrainene, a fost introdusă de către Comisia Europeană la începutul lunii mai. Inițial, restricțiile au fost în vigoare până pe 5 iunie, iar apoi s-au extins până la jumătatea lunii septembrie. Embargoul a fost ridicat pe 15 septembrie pe baza deciziei CE .
O zi mai târziu, a intrat în vigoare regulamentul privind interzicerea pe perioadă nedeterminată a importului de produse agricole ucrainene în Polonia. De asemenea, guvernele din Ungaria și Slovacia au decis să extindă unilateral restricțiile la import.
Drept răspuns, autoritățile de la Kiev au anunțat că au depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei. Mai mult, viceministrul Kaczka a declarat într-un interviu pentru „Rzeczpospolita” că Kievul intenționează să introducă un embargo asupra cepei, roșiilor, verzei și merelor poloneze. La scurt timp mai târziu, într-un interviu acordat RMF FM, el s-a retras din acest anunț , spunând că „acesta este ultimul punct din planul de acțiune” al autorităților ucrainene. El a asigurat că prioritatea este rezolvarea problemei prin dialog.
Experții spun că Germania poate fi o destinație atractivă pentru Kiev, întrucât relațiile cu aceasta ar fi lipsite de emoții inutile.
"Ucraina trebuie să-și amintească istoria și modul în care Germania a abordat problema atacului rusesc acum un an și jumătate. În general, problema elitelor ucrainene este tratarea afacerilor fără contextul politic, istoric și social . Se va dovedi brusc că Germania va fi beneficiara investițiilor în Ucraina, în ciuda pasivității sale la începutul războiului?" - spune Oleg Dubisz, vicepreședinte al Camerei de Comerț polono-ucrainene (PUIG) .