Ucraina: Podul Crimeei rămâne obiectivul nostru

07 Apr 2024
Ucraina: Podul Crimeei rămâne obiectivul nostru

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Budanov, descrie situația de pe front ca fiind „dificilă, dar sub control”. În interviul pentru postul german ARD, el a spus că se aștepta la o nouă ofensivă rusă la sfârșitul lunii mai si spune ca podul Kerci ramâne obiectivul Ucrainei, scrie Tagesschau

Biroul lui Kyrylo Budanov este la fel de neobișnuit ca însuși bărbatul de 38 de ani.Un portret al președintelui ucrainean stă lângă un acvariu cu broaște. Volodymyr Zelensky a fost cel care l-a numit șef al serviciului de informații militare GUR în 2020. Există echipamente de protecție și arme lângă birou. Pentru că Budanov participă personal la misiuni de luptă.

Sarcina lui este, printre altele, să știe ce pas urmărește Rusia. "Ne așteptăm ca acțiunile ofensive rusești să se intensifice la sfârșitul primăverii și începutul verii. Mai ales în zona Donbass", spune Budanov într-un interviu exclusiv pentru ARD la Kiev. "Vor împinge puțin mai aproape de Chaziv Yar. Se vor deplasa spre orașul Pokrovsk, în direcția strategică Pokrovsk." Orașul este situat la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Donețk, în estul Ucrainei.

Nu se așteaptă la schimbări majore pe front până nu începe această ofensivă rusă. „Situația este destul de dificilă, dar este sub control”. Spre deosebire de evaluările diverșilor experți militari, Budanov crede, de asemenea, că este posibilă o ofensivă ucraineană în acest an. Nu a vrut să spună nimic mai mult despre asta; responsabilitatea pentru asta revine Statului Major.

Inițiativa cehă: Muniția nu este încă pe front

În prezent, Ucraina are nevoie urgent de „cantități suplimentare de sisteme de artilerie, cantități suplimentare de muniție”, spune Budanov. La inițiativa Cehiei, diverse state UE, printre care Germania, și-au unit forțele pentru a achiziționa sute de mii de obuze de artilerie de pe piața mondială. Întrebat dacă această aprovizionare de muniție se simțea deja pe front, Budanov a spus: „Nu văd încă asta”.

Fără sprijin de durată, lucrurile vor fi „catastrofal de dificile” pentru Ucraina, spune Budanov. El se așteaptă la o creștere semnificativă a industriei de apărare în Europa în acest an. Budanov are încredere în UE pentru a compensa lipsa ajutorului SUA.

„Taurus ne-ar face cu siguranță viața mai ușoară”

Directorul GUR reiterează, de asemenea, speranțele ucrainene privind livrările de rachete de croazieră „Taurus” din Germania. „Taurul cu siguranță ne-ar face viața mai ușoară”, spune Budanow. „A lovi centrele de comandă, a lovi niște ținte foarte importante, este o armă excelentă”.

Budanov pune în mod repetat întrebări contrare cu o față de fier. Un dispozitiv stilistic pe care îi place să-l folosească în interviuri pentru a se sustrage. Când a fost întrebat dacă Ucraina se poate baza pe Germania, el a răspuns: „Ne putem baza pe țara dumneavoastră? Sper că da”.

Podul Crimeei rămâne obiectivul

Cu participarea lui Budanov, Ucraina a reușit să recupereze platformele petroliere din Marea Neagră în ultimele luni și să respingă cu succes flota rusă de la Marea Neagră din Crimeea prin atacuri sistematice. Datorită acestor operațiuni, Ucraina poate exporta din nou cereale peste Marea Neagră.

Pentru a întrerupe aprovizionarea Rusiei, Podul Kerci rămâne și el o țintă importantă: "Podul este puternic păzit și apărat. Dar toată lumea lucrează la această problemă".

Sprijin pentru propunerea Papei

Budanov, care este implicat în schimbul de prizonieri de război din partea ucraineană, salută inițiativa de Paște a Papei Francisc de a schimba toți prizonierii ruși cu toți ucraineni. "Sustin pe deplin acest lucru. Să o facem. A mai rămas un singur lucru mic: să convingem Rusia". Momentan nu vede niciun interes din partea rusă pentru o astfel de acțiune. 

Budanov mai relatează că Turcia nu mai este mediatorul central în schimbul de prizonieri de război, ci Emiratele Arabe Unite.

Neagă implicarea Ucrainei în atacuri

Budanov descrie faptul că Rusia leagă Ucraina, fără nicio dovadă, de atacul terorist asupra Primăriei Crocus de lângă Moscova drept o „acuzație absolut absurdă” care are scopul de a consolida și mai mult ura față de Ucraina în propria sa țară.

El estimează numărul de oameni din Rusia care susțin deschis războiul la peste 70 la sută. Acest lucru nu mai face nicio diferență pentru Ucraina.

Șeful GUR neagă și implicarea Ucrainei în aruncarea în aer a conductelor Nord Stream: „Sunt mai mult decât sigur că niciunul dintre oficialii din Ucraina nu ar fi putut avea vreo legătură, nici măcar fizic. Și știu sigur că astfel de nu s-au dat comenzi la niciun serviciu”.

Budanov nu a vrut în mod explicit să răspundă la întrebări despre perspectivele viitoare ale războiului. În primul rând, Ucraina trebuie să facă față provocărilor din iunie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră