„Ucraina îl poate opri și îl va opri pe Putin”, a spus Joe Biden la summitul NATO

10 Iul 2024
„Ucraina îl poate opri și îl va opri pe Putin”, a spus Joe Biden la summitul NATO

Președintele american Joe Biden a promis marți, la summitul NATO de la Washington, că va continua să apere ferm Ucraina împotriva invaziei ruse, căutând să le demonstreze aliaților săi din Statele Unite și de pe scena internațională că are încă capacitatea de a guverna, scrie Le Monde

„ [Președintele rus Vladimir] Putin nu vrea altceva, nimic altceva decât supunerea totală a Ucrainei (...) și să ștergă Ucraina de pe hartă ”, a spus Biden în timpul discursului său inaugural la summitul NATO .

„Ucraina poate și îl va opri pe Putin ”, a continuat el. „Rusia nu va câștiga ”, a lansat cu forță președintele american, într-un discurs foarte așteptat având în vedere întrebările despre capacitatea sa de a apăra culorile taberei democrate, cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale.

„NATO este mai puternică astăzi decât a fost vreodată în istoria sa ”, a adăugat dl Biden, care a făcut ca o prioritate a politicii sale externe la sosirea sa ca președinte în ianuarie 2021, să restabilească alianțele tradiționale ale Statelor Unite după tulburări cauzate de mandatul lui Donald Trump.

Președintele Biden, care și-a ținut discursul folosind un teleprompter, a vorbit cu claritate și fermitate, marcând un contrast clar cu performanța sa din timpul dezbaterii împotriva lui Donald Trump. Acesta este ceea ce spera Casa Albă, dorind să întoarcă pagina la ceea ce a fost prezentat ca o simplă „seară eșuată” și să reorienteze lumina reflectoarelor asupra capacității lui Joe Biden de a guverna normal. Diplomații de la summit au spus însă că sunt greu de uitat pagubele cauzate de duelul său televizat cu Trump.

Alte stiri din Externe

Ultima oră