Ucraina: Marea ofensivă nu a început încă, au fost "doar niște acțiuni ofensive"

15 Iun 2023
Ucraina: Marea ofensivă nu a început încă, au fost "doar niște acțiuni ofensive"

Ucraina nu a lansat încă o contraofensivă cu adevărat mare dar Rusia revendică deja victoria, a spus consilierul președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak după cum a raportat UNIAN citat de La Repubblica.

„Nu am lansat încă o contraofensivă ca atare, iar Rusia spune deja: „Am câștigat deja, am respins deja contraofensiva...”, a spus înaltul oficial. 

„La ora 12.00 am început niște acțiuni ofensive în anumite direcții și deja la 15.00 Putin spune... lucruri absolut absurde, ca o persoană care nu știe deloc războiul, vorbind cu propagandiștii, care nici măcar nu știe ce e războiul.

El spune că acolo ne-am oprit deja, a spus Podolyak. 

 Kievul a desfășurat doar 3 din 12 brigăzi pentru contraofensivă

Contraofensiva trupelor ucrainene durează de o săptămână, dar Kievul a activat doar 3 din cele 12 brigăzi antrenate, în timp ce cea mai mare parte a forțelor este în așteptare, scrie ReutersAcest lucru este susținut de analiștii occidentali.

Trupele ucrainene se află la o oarecare distanță de linia principală de apărare a Rusiei, a spus Reuters  citând un analist militar polonez care urmărește îndeaproape războiul, Konrad Muzyka. 

Pentru analiști, cea mai mare parte a forțelor ucrainene este concentrată în apropierea orașului Orehiv din regiunea Zaporojie și Velyka Novoselka din regiunea Donețk, la aproximativ 80 de kilometri spre est.

Aceste demersuri pot indica că generalii ucraineni au ochii pe Tokmak, un oraș ocupat din regiunea Zaporijzia, aflat la aproximativ 25 km de linia frontului. La 50 km se află orașul Melitopol. Ambele așezări sunt puternic fortificate.

În apropiere de Velyka Novosilka, Ucraina a eliberat un grup de patru sate, inclusiv două vizitate de Reuters marți și miercuri, precum și alte două în apropiere, a declarat luni ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Trupele au înaintat până la 6,5 ​​km și au capturat 90 km2, a spus ea despre pământ de-a lungul unei porțiuni de 100 km a liniei frontale de sud. Miercuri, ea a raportat mai multe avansuri de 300-350 de metri în diferite zone în ultimele 24 de ore.

„Inițial s-au descurcat destul de bine”, a spus Muzyka.

„Preocuparea mea principală la cinci sau șase zile din această fază principală este că progresul pare să se fi oprit. Elanul pe care l-au acumulat în primele două zile a dispărut, în esență, și nu știm de ce se întâmplă acest lucru”.

Maliar a raportat, de asemenea, progrese pe flancurile orașului Bakhmut din est, pe care Rusia a spus că l-a capturat luna trecută. Analiștii militari au considerat că este puțin probabil ca acest lucru să devină punctul central al principalei ofensive ucrainene.

Contraofensiva este complicată de lipsa puterii aeriene a Ucrainei. Kievul a făcut lobby Occidentului de luni de zile pentru a furniza avioane de luptă F-16, dar acestea sunt la cel puțin câteva luni până la desfășurare.

Kievul a impus o întrerupere a informațiilor pentru a ajuta securitatea operațională, îngreunând evaluările independente ale câmpului de luptă. 

Vladimir Putin din Rusia a considerat atacul Kievului până acum drept un eșec care implică pierderi mari.

Imaginile împărtășite de bloggerii militari ruși au arătat vehicule de luptă ale infanteriei Bradley și tancuri Leopard 2 produse de Occident pentru contraofensivă care au fost distruse sau deteriorate,

Muzyka a estimat că Ucraina ar fi putut pierde până la 15% din vehiculele sale Bradley și câteva procente din Leopards, deși era posibil ca forțele ucrainene să fi recuperat unele dintre aceste vehicule și să fi trimis la reparații.

Analistul militar Jack Watling a scris pentru grupul de reflecție RUSI că este prea devreme pentru a spune dacă ofensiva a reușit sau a eșuat.

„Trebuie să ne abținem de la declarații premature de succes sau eșec”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră