Guvernul Ucrainei speră să privatizeze o serie de companii pentru a finanța armata și pentru a stabiliza economia. Unul dintre cele mai mari active scoase la vânzare este United Mining and Chemical Company, cunoscută sub numele de UMCC, unul dintre cei mai mari producători de titan din lume, un metal folosit în avioane și implanturi medicale. Pentru o țară aflată în război, privatizarea va fi o provocare majoră, scrie New York Times
Dominând peste Kiev timp de șase decenii, Hotel Ukraine a fost martor la câteva momente esențiale din istoria recentă a Ucrainei.
Mulțimile s-au adunat în piața din fața hotelului cu 14 etaje pentru a sărbători căderea Uniunii Sovietice. Revoltele populare din ceea ce a fost numita mai târziu Piața Independenței au răsturnat liderii ucraineni. Astăzi, steaguri albastre și galbene acoperă peluzele din apropierea hotelului, servind ca o amintire a numeroaselor vieți pierdute în războiul dintre Ucraina și Rusia.
Acum, Hotelul Ucraina este scos la licitație ca parte a unui efort de a vinde unele active mari ale statului pentru a ajuta la finanțarea armatei și pentru a susține o economie bătută de un război istovitor care a secătuit cuferele țării. Prețul de pornire pentru Hotel Ukraine este de 25 de milioane de dolari.
Începând cu această vară, guvernul va licita aproximativ 20 de companii de stat, inclusiv Hotel Ukraine, un vast centru comercial din Kiev și mai multe companii miniere și chimice.
Impulsul privatizării are două obiective principale: strângerea de bani pentru un buget de stat care este de doar miliarde de dolari în acest an pentru cheltuielile militare și consolidarea economiei ucrainene, prin atragerea de investiții care, speră oficialii, o vor face mai autosuficientă în timp.
„Bugetul este în roșu”, a declarat Oleksiy Sobolev, ministrul adjunct al economiei al Ucrainei, într-un interviu. „Trebuie să găsim alte modalități de a obține bani pentru a menține situația macroeconomică stabilă, pentru a ajuta armata și pentru a câștiga acest război împotriva Rusiei”.
Cu toate acestea, privatizarea se confruntă cu provocări considerabile pentru o națiune aflată în război, mulți cetățeni îngrijorați că vânzările ar putea fi supuse corupției omniprezente a Ucrainei .
Ievgen Baranov, directorul general al Dragon Capital, o firmă de investiții cu sediul la Kiev, a spus că privatizarea va funcționa numai dacă guvernul „acţionează ca un vânzător responsabil care este capabil să ofere garanţii şi despăgubiri potenţialilor cumpărători”.
Conștient de faptul că investitorii ar putea fi descurajați de conflict, guvernul și-a stabilit un obiectiv modest de a vinde active în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari în acest an - o sumă care este slabă în comparație cu pachetele de ajutor militar de mai multe miliarde de dolari trimise de aliați.
Oficialii și experții ucraineni recunosc că, având în vedere riscurile prezentate de conflict, este posibil ca activele să fie vândute la prețuri mai mici decât ar fi fost înainte de război. Dar ei speră că privatizările vor ajuta la susținerea economiei prin crearea de mai multe locuri de muncă și venituri fiscale, în plus față de atragerea mai multor investiții. Situația este urgentă, spun ei.
„Statul are nevoie disperată de bani”, a spus Michael Lukașenko, partener la Aequo, o firmă de avocatură care a consiliat companiile în materie de privatizare. „Dacă nu vindem acum și nu strângem bani, în curând nu va mai fi nimic de vândut, deoarece proprietatea va fi fie distrusă, fie ocupată.”
După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Ucraina a moștenit multe întreprinderi de stat prost gestionate și pline de datorii. Astăzi, deține aproximativ 3.100 de companii, mai puțin de jumătate funcționează efectiv și doar 15% generând profituri, potrivit cifrelor oficiale .
Koval a spus că el și Fondul Proprietății de Stat au făcut publicitate privatizărilor la o conferință de la Berlin săptămâna aceasta, concentrată pe redresarea Ucrainei.
Fost antreprenor în construcții și transport, domnul Koval a spus că vede companiile de stat drept „un teren propice pentru corupție și alte activități ilegale”. Fondul său făcea acum „triajul” pentru a determina ce întreprinderi ar trebui privatizate, lichidate sau ținute sub controlul statului. „Privatizarea este sinonimă cu curățenia”, a spus el.
Scopul final al guvernului este de a păstra controlul a doar 100 de companii.
Koval a spus că Ucraina nu are în prezent suficiente arme pentru a preveni distrugerea sau capturarea fabricilor sale de Rusia și că trebuie să vândă rapid activele pentru a „cumpăra mai multe obuze și apărări aeriene” pentru a le proteja.
Anul trecut, cele mai neprofitabile cinci companii au costat statul peste 50 de milioane de dolari. „Acest nivel al costurilor este inacceptabil, mai ales în timpul războiului, când fiecare cheltuială trebuie controlată cu atenție”, a declarat Vitaliy Koval, șeful Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei, care administrează companiile de stat, într-un interviu recent la sediul fondului din Kiev.
Pe peretele biroului său atârna o hartă a Ucrainei cu ace reprezentând aproximativ 30 de distilerii de stat. Doar patru operează, a spus domnul Koval. Scopul a fost să scoatem toate rebuturile, a spus el.
„A investi câteva mii de dolari în cochilii astăzi este mai prudent decât riscul ca activele să cadă în mâinile Rusiei în viitor”, a spus el.
Eforturile anterioare de privatizare au fost adesea prost concepute, spun economiștii, permițând activelor mari să cadă în mâinile oligarhilor la preț ieftin sau au fost amânate ani de zile de condițiile nefavorabile ale pieței și disputele legale privind plata datoriilor companiei.
Guvernul spune că sistemul de licitații va face procesul mai transparent. Rămâne însă de văzut dacă litigiile privind datorii pot fi rezolvate cu succes.
Unul dintre cele mai mari active scoase la vânzare este United Mining and Chemical Company, cunoscută sub numele de UMCC, unul dintre cei mai mari producători de titan din lume, un metal folosit în avioane și implanturi medicale. Trei licitații au fost anulate înainte de război, deși pe fondul pandemiei și a amenințării unei invazii rusești, din cauza lipsei de ofertanți.
Guvernul ucrainean speră acum că o a patra licitație, programată pentru toamnă, va avea loc cu adevărat. Vitaliy Strukov, managing partner la BDO Ucraina, firma financiară care consiliază guvernul cu privire la vânzarea UMCC, a declarat că șapte investitori și-au exprimat deja interesul pentru vânzarea care va începe de la aproximativ 100 de milioane de dolari.
În Kiev, mulți oameni au sentimente amestecate cu privire la impulsul privatizării. Unii au spus că „fiecare grivnă contează” în sprijinirea efortului de război, referindu-se la moneda Ucrainei. Dar și-au exprimat și temerile legate de potențiala corupție.
„Unde se duc acești bani, nimeni nu știe”, a spus Olha Kalinichenko, 36 de ani, care lua micul dejun recent în restaurantul Hotelului Ukraine, bucurându-se de vedere la Piața Independenței, cu cupolele aurii ale catedralelor care se înalță între clădirile din epoca sovietică la orizont.
Dna Kalinichenko a spus că hotelul deține un loc special în inima ei, deoarece a fost locul multor bătălii pentru suveranitatea Ucrainei.
„Eu însumi am venit aici în timpul revoluției de la Maidan; mulți voluntari au stat la Hotel Ukraine”, a spus ea, referindu-se la revolta populară care l-a înlăturat pe Viktor Ianukovici, un președinte pro-rus, în februarie 2014 și a prefigurat actualul conflict cu Moscova.
Alla Sheverieva, angajată a hotelului de mai bine de 30 de ani, a spus că și-a amintit că a văzut polițiști ucraineni împotriva revoltei dispersând cu violență mulțimile care se adunaseră pe piață în timpul revoluției de la Maidan. Lunetiștii au tras și în mulțime din partea de sus a hotelului.
„Am auzit împușcături și s-au auzit țipete nebunești pe hol când au început să aducă morți și răniți”, a spus doamna Sheverieva, amintindu-și cum holul hotelului a fost transformat într-un spital improvizat, cu podelele de marmură mânjite cu sânge.
Koval, șeful fondului imobiliar, a spus că hotelul a acumulat datorii de un milion de dolari și că guvernul nu ar trebui să-l păstreze pentru istoria sa. Multe afaceri din epoca sovietică erau acum „relicve ale trecutului”, a spus el. „Astăzi trebuie să ne eliberăm de această moștenire.”
Ucraina este deosebit de dornică să atragă investitori străini „pentru a arăta că investițiile private sunt posibile chiar și în timpul războiului”, a spus Baranov de la Dragon Capital.
Dar oficialii și economiștii ucraineni admit că condițiile de război vor face ca ademenirea investitorilor să fie o provocare.
În aprilie, rachetele rusești au distrus o centrală electrică operată de Centrenergo, una dintre companiile pe care Ucraina spera să le privatizeze. „Nu sunt multe de vândut acum”, a spus domnul Baranov.