Ucraina e mulțumită de comunicatul final al summitului pentru pace din Elveția

16 Iun 2024
Ucraina e mulțumită de comunicatul final al summitului pentru pace din Elveția

În a doua zi a summitului pentru pace din Ucraina, organizat în Elveția, Volodymyr Zelensky a mulțumit duminică liderilor și oficialilor pentru participarea la discuții, scrie Le Monde.

Potrivit ministrului ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, proiectul de comunicat final al summit-ului este considerat „echilibrat” de Kiev. Textul trebuie încă adoptat după două zile de discuții la Bürgenstock, lângă Lucerna.

Cele aproape 100 de țări și organizații care au participat la summit au intenționat să consolideze poziția diplomatică a Ucrainei, în absența Rusiei și a aliatului său chinez, nu au discutat alte propuneri de pace decât cele formulate de Kiev, a declarat șeful diplomației ucrainene jurnaliştilor la Bürgenstock.

Dmitro Kuleba s-a referit în special la planul alternativ de pace propus de Beijing și la propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a înceta ostilitățile dacă Ucraina renunță la toate teritoriile revendicate de Moscova, precum și la viitoarea apartenență la NATO. Kiev, dimpotrivă, insistă să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014, inclusiv peninsula Crimeea.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, care participă la discuții, a declarat, la rândul său, că formularea comunicatului final nu s-a potrivit tuturor participanților și că nu trebuie adoptată în unanimitate. Cancelarul austriac a spus că este prea devreme pentru a spune dacă summitul de la Bürgenstock ar putea duce la negocieri de pace, inclusiv Rusia, dar a spus că speră să fie organizată o conferință ulterioară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră