Ucraina dezvaluie strategia de "dez-ocupare" a Crimeei

15 Sep 2023
Ucraina dezvaluie strategia de "dez-ocupare" a Crimeei

Strategia Ucrainei de a recâștiga controlul asupra Crimeei se concentrează pe trei „sarcini” principale care includ atacarea „obiectelor militare de ocupație”, a declarat joi Mykhailo Podolyak, consilier al șefului Oficiului Prezidențial ucrainean, scrie CNN

În primul rând: trebuie să deschidem cerul deasupra peninsulei pentru a putea distruge în mod activ infrastructura militară și a depozitelor ruse. În acest scop, sistemele antirachetă/sistemele de apărare aeriană, inclusiv Triumph, sunt distruse”, a spus el în o postare pe rețelele sociale. 

O sursă de securitate ucraineană a declarat joi 14 septembrie că Ucraina a distrus un complex rusesc de apărare aeriană Triumph, lângă orașul Evpatoria, în Crimeea anexată, într-un atac peste noapte.  

„ În al doilea rând: trebuie să oprim furnizarea continuă pe scară largă de resurse și rezerve în zona ostilităților active”, a continuat Podolyak. „În acest scop, logistica de transport, inclusiv obiecte ilegale precum podurile din strâmtoarea Kerci, sunt distruse”.

„În al treilea rând: trebuie să alungăm rămășițele flotei ruse de la Marea Neagră din apele teritoriale ale Crimeei și dincolo și să restabilim statutul Mării Negre ca mare de jurisdicție externă”, a spus el. „În acest scop, se repară infrastructura și navele de război rusești sunt distruse”, a adăugat el. 

Cuvintele lui Podolyak reflectă, de asemenea, unele dintre celelalte atacuri pe care le-a efectuat Ucraina în ultimele zile. 

Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 11 drone ucrainene deasupra Crimeei joi dimineața. Podul Crimeei a fost, de asemenea, închis circulației joi devreme, dar a fost redeschis de atunci.

Miercuri, două nave de război rusești au fost avariate într-un atac ucrainean asupra unei baze de reparații navale din Sevastopol, în ceea ce pare a fi cea mai ambițioasă lovitură în port de la începutul războiului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră