Ucraina condamnă la închisoare un judecător care a ascuns mită în borcane de murături

15 Iun 2023
Ucraina condamnă la închisoare un judecător care a ascuns mită în borcane de murături

Într-un caz suprarealist, judecătorul Mykola Chaus s-a predat îmbrăcat doar în pantaloni scurți în Ucraina rurală, după ce a fost răpit în Moldova, scrie Politico

 Un judecător ucrainean care a ascuns circa 150.000 de dolari mită în borcane de murături și a fugit în Moldova înainte de a fi „răpit” de acolo și dus înapoi acasă, a fost închis miercuri pentru a executa o pedeapsă de 10 de închisoare.

Mykola Chaus, fost judecător al Tribunalului Dnipro din Kiev, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru luare de mită, iar bunurile i-au fost confiscate, a informat miercuri Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei   .

Chaus a primit 150.000 de dolari în mod ilegal și acum se confruntă și cu o interdicție de trei ani de a lucra ca judecător, a declarat Procuratura Specială Anticorupție din Ucraina într-un comunicat.  Chiar dacă Chaus mai are la dispoziție 30 de zile pentru a depune recurs, organele de pază au celebrat sentința ca o victorie pentru sistemul anticorupție al Ucrainei.

„Acest verdict a dovedit: chiar dacă sunteți un „judecător de gardă” din partea președintelui însuși, organele anticorupție ucrainene vă vor ajunge din urmă mai devreme sau mai târziu”, a spus Vitaly Shabunin, președintele consiliului de administrație al Anticorupție din Kiev Action Center, într-o postare pe Facebook.

În borcane de murături

Fostul judecător Chaus – care a hotărât în ​​mai multe proceduri politice în favoarea aliaților fostului președinte Petro Poroșenko – și-a câștigat o reputație notorie după ce a fost arestat în 2016, ascunzându-și banii din mită în borcane de murături în grădina soției sale și în propria mașină.

Chaus a negat inițial acuzațiile și a spus că a împrumutat banii ascunși pentru a construi o casă nouă.

Dar anchetatorii au spus că Chaus a cerut mită de la un cuplu căsătorit pentru a pronunța o sentință mai blândă pentru mama soției acuzată de comerț ilegal cu substanțe medicale puternice.

Chaus a pledat nevinovat și a susținut că cuplul l-a împins să ia mită. Ulterior, el a spus că dosarul împotriva lui a fost motivat politic.

Chiar dacă parlamentul ucrainean a permis arestarea sa în 2016, Chaus a folosit imunitatea judiciară și a părăsit țara pentru a găsi adăpost în Moldova.

„Răpirea” din Moldova

Deși Ucraina a cerut extrădarea lui Chaus din Moldova în 2017, au trecut patru ani până când acesta a fost în sfârșit prins, după ce s-a mutat între diferite apartamente din țara vecină.

Dar într-o întorsătură șocantă, răpitorii necunoscuți au ajuns mai întâi la Chaus în aprilie 2021, potrivit  avocatului său din Moldova, care a spus că „un judecător ucrainean a fost smuls de un grup de bărbați înarmați și dus într-o direcție necunoscută”.

Oficialii ucraineni l-au prins în cele din urmă câteva luni mai târziu, în iulie 2021, când a ajuns la un consiliu local al unui sat din regiunea Vinnytsia din vestul Ucrainei purtând doar pantaloni scurți, susținând că a scăpat de răpitorii săi și că dorește să sune la SBU, serviciul de securitate al Ucrainei.

Autoritățile moldovenești au suspectat serviciile speciale ucrainene de răpirea inițială. Dar Kievul  a negat  acest lucru, susținând că vrea să-l aducă pe judecătorul fugar în mod legal.

Poliția moldovenească a deschis chiar o anchetă penală în „răpirea” lui Chaus, susținând că în spatele acesteia se află cetățenii ucraineni. Chaus – care nu și-a numit răpitorii – a fost dispărut de mai bine de două luni.

„Locația lui a fost necunoscută până în iulie 2021, când oficialul a fost descoperit într-unul dintre satele din regiunea Vinnytsia [vestul Ucrainei]. Pe 30 iulie, angajații SBU s-au deplasat la fața locului și l-au transportat pe fostul judecător la sediul central al Serviciului de Securitate”, a transmis Parchetul Anticorupție.

Film pentru Netflix

Jurnalistul ucrainean Yuriy Butusov, redactor-șef al site-ului Censor.net,  a publicat o fotografie a judecătorului în pantaloni scurți și a spus că oficialii SBU au venit și l-au dus într-un centru de detenție.

Polițiștii anticorupție au încercat apoi să-l preia de la oficialii serviciilor de securitate, ceea ce aproape a dus la o ciocnire între forțele de ordine. SBU a spus că are nevoie și de Chaus pentru interogatoriu, deoarece investiga „răpirea” lui.

„Serviciul de Securitate nu l-a răpit pe judecătorul Chaus, ci a acționat în conformitate cu legea ucraineană”, a adăugat SBU, spunând că nu a putut dezvălui detalii despre locul unde se afla fostul judecător la momentul respectiv din cauza riscurilor de securitate.

În august 2021, poliția anticorupție l-a prins în sfârșit pe Chaus, după ce a fost găsit la spitalul Feofania din Kiev. La scurt timp după ce instanța l-a pus în arest la domiciliu și a început procesul.

Acum a plecat la închisoare pentru o perioadă de 10 ani.

„Așteptăm până când Netflix cumpără drepturile pentru acest thriller”, a adăugat Shabunin, de la organul de supraveghere a corupției de la Kiev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră