Ucraina a cerut Mongoliei să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin în timpul vizitei sale în țară săptămâna viitoare, prima sa vizita într-un stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) de când organismul a emis un mandat de arestare acesta, scrie BBC
Instanța afirmă că Putin este responsabil pentru crime de război, declarând că nu a reușit să oprească deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul conflictului.
Un purtător de cuvânt al ICC a declarat pentru BBC că oficialii mongoli „au obligația” de a respecta reglementările ICC, dar a clarificat că acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să aibă loc o arestare.
Kremlinul a spus că „nu are nicio grijă” în legătură cu vizita, care este programată să aibă loc marțea viitoare.
„Avem un raport excelent cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova.
„Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”.
Dr. Fadi el-Abdallah, purtătorul de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că statele părți ale instanței – inclusiv Mongolia – „au obligația de a coopera în conformitate cu capitolul IX al Statutului de la Roma” – acordul care a înființat instanța. .
Acordul spune că, în anumite circumstanțe, statele pot fi scutite de obligația de a efectua o arestare în cazul în care ar fi forțate să „încalce obligația unui tratat” cu un alt stat sau în cazul în care ar încălca „imunitatea diplomatică a unei persoane sau a bunurilor unui ”stat terț".
„În caz de necooperare, judecătorii CPI pot face o constatare în acest sens și pot informa Adunarea Statelor Părți despre aceasta. Este atunci sarcina Adunării să ia orice măsură pe care o consideră adecvată”, a spus Dr el-Abdallah.
Instanța a susținut anul trecut că președintele rus a fost responsabil pentru crime de război, concentrându-se pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia. De asemenea, a emis un mandat de arestare a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni.
A spus că crimele au fost comise în Ucraina din 24 februarie 2022 - când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă.
Moscova a negat anterior acuzațiile și a etichetat mandatele drept „revoltătoare”.
CPI nu are competențe de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările sale membre.
Ministerul de Externe al Ucrainei a spus că speră că Mongolia este „conștientă de faptul că Vladimir Putin este un criminal de război” și a cerut autorităților țării să-l aresteze pe liderul rus și să-l predea procurorilor de la Haga, sediul CPI din Olanda.
BBC s-a adresat ambasadei Mongoliei din Londra pentru comentarii.
Anul trecut, Putin a anulat o vizită la un summit din Africa de Sud, în urma mandatului de arestare al CPI.
În calitate de semnatar al tribunalului, Africa de Sud ar trebui să rețină suspecții pe teritoriul său, dar președintele Ramaphosa a avertizat că Rusia va vedea asta ca pe o declarație de război.
Ramaphosa a spus că decizia ca liderul rus de a nu participa a fost „reciprocă”.