Ucraina cere Germaniei mai multe tancuri Leopard2 după pierderile suferite în contraofensivă

12 Iun 2023
Ucraina cere Germaniei mai multe tancuri Leopard2 după pierderile suferite în contraofensivă

Având în vedere primele pierderi în timpul contraofensivei, Andrii Melnîk, viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, cere mai multe tancuri de fabricație germană, scrie Ukrainska Pravda

Pe fondul pierderii primelor tancuri livrate de aliații occidentali pentru a participa la ostilitățile din Ucraina, Kievul cere din nou sprijin sporit, în special din partea Germaniei. „Armata ucraineană are nevoie disperată de mult mai multe tancuri de luptă occidentale, vehicule de luptă de infanterie și alte vehicule blindate”, a spus Melnyk. 

„Fiecare Leopard 2 își merită literalmente greutatea în aur pentru o ofensivă decisivă”, a adăugat fostul ambasador al Ucrainei la Berlin. 

În opinia sa, Bundeswehr este capabilă să furnizeze mai mult de cele 18 piese deja livrate din stocul său de peste 300. Numărul actual ar putea fi „triplat fără a pune în pericol capacitatea Germaniei de a se apăra”.

Melnyk a mai cerut să predea „alte 60 de vehicule de luptă a infanteriei Marder” armatei ucrainene.

Deputatul german CDU Roderich Kiesewetter a susținut cererea lui Melnyk. „Aliații ar trebui să înlocuiască imediat toate echipamentele distruse, inclusiv tancurile de luptă Leopard și transportoare blindate și să livreze echipamente suplimentare”, a spus el. 

Markus Faber, un politician militar din Partidul Liber Democrat, a spus că „declarațiile clare despre înlocuirea materialului pierdut” ar putea „sprijini apărătorii în ofensiva lor”.

Melnyk și-a reiterat și cererea ca Germania să furnizeze rachete de croazieră Taurus și să ajute la construirea unei puternice forțe aeriene ucrainene. Ucraina așteaptă „decizia strategică a Germaniei privind participarea activă la coaliția de avioane de luptă pentru a oferi piloților ucraineni posibilitatea de a se antrena cu avioanele Eurofighter și pentru a furniza o parte din peste 130 de avioane”. 

Guvernul german nu se gândește în prezent să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus.

Alte stiri din Externe

Ultima oră