De când a început invazia rusă în urmă cu doi ani, zeci de mii de oameni au murit. Dar nu există o evaluare generală stabilită dintr-o sursă de încredere, scrie Le Figaro
Ucraina a anunțat marți că a identificat aproape 37.000 de civili și soldați dispăruți de la începutul invaziei ruse , un număr incomplet din cauza în special ocupării de către Moscova a aproape 20% din teritoriul național. La sfârșitul lunii februarie, Kiev a estimat numărul soldaților săi uciși în acest război la 31.000. „Aceste cifre ar putea fi mult mai mari ”, a subliniat totuși comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Loubinets, pe Facebook, cu lucrările de recensământ încă în desfășurare.
De la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, zeci de mii de oameni - civili sau soldați - au murit, dar nu există o evaluare generală stabilită din surse de încredere. Iar procedurile de identificare a persoanelor moarte sau dispărute pot dura luni întregi. Președintele Volodymyr Zelensky a indicat la sfârșitul lunii februarie că 31.000 dintre soldații săi au fost uciși în doi ani de război, unul dintre cazurile extrem de rare în care Ucraina a dat o evaluare oficială a pierderilor sale militare. Armata rusă și-a comunicat doar foarte rar pierderile militare și aceste cifre sunt considerate a fi în mare măsură reduse la minimum. Numărul victimelor civile este, de asemenea, necunoscut, deoarece nu sunt disponibile informații sigure cu privire la teritoriile ocupate de Rusia de la începutul invaziei, care a dus la distrugerea unui număr de orașe și sate.
Cazul Mariupol, asediat în primăvara lui 2022 de forțele ruse și acum ocupat, este emblematic. Potrivit Kievului, zeci de mii de oameni au murit acolo și au fost îngropați sub moloz sau în gropi comune. În plus, potrivit lui Dmytro Loubinets, „aproximativ 1.700” de ucraineni sunt, de asemenea, „deținuți ilegal” de Rusia. În cele din urmă, Ucraina estimează că cel puțin 20.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia din zonele ocupate în doi ani. Potrivit Kievului, puțin sub 400 au fost repatriați de autoritățile ucrainene în acest moment. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare în primăvara anului 2023 împotriva președintelui Vladimir Putin și a comisarului rus pentru copii Maria Lvova-Belova pentru rolul lor în „deportarea” copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul respinge aceste acuzații.