Ucraina asigură că întreaga regiune Kiev a fost eliberată

03 Apr 2022
Ucraina asigură că întreaga regiune Kiev a fost eliberată

Ucrainenii au recâștigat controlul asupra întregii regiuni Kiev după ce forțele ruse s-au retras din orașele cheie din apropierea capitalei, a anunțat sâmbătă viceministrul ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, scrie AFP citată de Le Figaro.

Localitățile „Irpin, Bucha, Gostomel și întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a spus Ganna Maliar pe Facebook. Toate aceste orașe au fost devastate de luptele care au izbucnit acolo după începerea invaziei ruse din 24 februarie.

Ucrainenii au declarat luni că au recucerit Irpinul, în mâinile Rusiei, de la sfârșitul lunii februarie.

Cel puţin 200 dintre locuitorii acestui mic oraş din suburbiile de nord-vest a capitalei au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, a declarat miercuri primarul său, Oleksandre Markouchine.

Operațiunile de deminare au fost încă în desfășurare acolo sâmbătă, au declarat serviciile de urgență, potrivit cărora 643 de dispozitive explozive au fost dezactivate acolo de când au căzut înapoi în mâinile ucrainene.

Și o echipă AFP a putut merge sâmbătă la Bucha, tot recent „eliberată” și care era inaccesibilă presei de aproape o lună.

În total, aproape 300 de persoane au trebuit să fie îngropate „în gropi comune” în acest oraș, tot la porțile de nord-vest ale Kievului, a declarat în aceeași zi primarul său Anatoly Fedorouk pentru AFP.

Un jurnalist AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puțin 20 de bărbați în civil, întinși în stradă.

Gostomel, tot la nord-vest de Capitală, găzduiește aeroportul militar Antonov, care a fost atacat de forțele ruse pe 25 februarie, a doua zi după începerea ofensivei lor în Ucraina.

Obiectivul acestei „retrageri rapide” a trupelor ruse din regiunile Kiev și Cerniguiv din nordul Ucrainei este o redistribuire a acestor soldați către est și sud, a anunțat sâmbătă guvernul ucrainean. 
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră