"Ucraina are minerale în valoare de miliarde de dolari. Nu vrem să dăm acești bani lui Putin", spune un senator american

10 Iun 2024
"Ucraina are minerale în valoare de miliarde de dolari. Nu vrem să dăm acești bani lui Putin", spune un senator american

Într-un interviu de duminică la Face the Nation de la CBS News, senatorul Lindsey Graham, un republican din Carolina de Sud, a subliniat că ajutarea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei ar putea avea beneficii economice strategice pentru SUA și țările occidentale. De asemenea el l-a mustrat pe senatorul Tommy Tuberville , un republican din Alabama, pentru observațiile pe care le-a făcut cu privire la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia, scrie Newsweek

Senatorul republican Tuberville spusese în emisiunea War Room a lui Steve Bannon că președintele rus Vladimir Putin „nu vrea Ucraina și nu vrea Europa”.

„Are destul teren”, i-a spus Tuberville lui Bannon. „Vrea doar să se asigure că nu are arme americane în Ucraina îndreptate spre Moscova”. Tuberville l-a numit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky „dictator și neconstituțional”.

In emisiunea de la CBS, senatoarul Graham a fost întrebat dacă comentariile colegului său îi reprezintă pe toți republicanii și dacă el e de acord cu „punctele de discuție despre Rusia”.

Graham a răspuns ferm: „Nu, îl reprezintă pe el și numai pe el. Dacă petreci 15 minute studiind pe Putin și ceea ce vrea, el vrea să recreeze Imperiul Rus. Nu se va opri în Ucraina. Nu este vorba despre NATO, nu este vorba despre armele americane în Ucraina, este vorba despre un megaloman care dorește să creeze Imperiul Rus prin forța armelor.”

Senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud se numără printre trimișii SUA, alături de președintele Joe Biden, care a fost în Franța săptămâna aceasta pentru a onora cea de-a 80-a aniversare a invaziei de Ziua Z. Duminică, Graham a spus că Ziua Z „a fost un eșec”, făcând aluzie la un citat al fostului prim-ministru britanic Winston Churchill care a numit al Doilea Război Mondial „războiul inutil”.

„A fost „războiul inutil”, așa cum este descris de Winston Churchill. Am avut o duzină de șanse să-l oprim pe Hitler”, a spus Graham.

Graham a subliniat că ajutarea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei ar putea avea, de asemenea, beneficii economice strategice pentru SUA și țările occidentale.

"Ei stau pe 10-12 trilioane de dolari de minerale critice în Ucraina. Ar putea fi cea mai bogată țară din toată Europa. Nu vrem să dăm acei bani și active lui Putin pentru a le împărți cu China", a spus el duminică. „Dacă ajutăm Ucraina acum, ar putea deveni cel mai bun partener de afaceri la care am visat vreodată. Stau pe o mină de aur. Să-i dai lui Putin 10-12 trilioane pe care le va împărți cu China este ridicol”.

În interviul de duminică, Graham a mai spus că i-a spus lui Zelensky, într-o întâlnire de la începutul acestei săptămâni, că sprijină antrenamentele forțelor americane în interiorul țării. El a spus că există o șansă, acum, ca Ucraina și aliații săi să „reseteze războiul”. Senatorul a cerut, de asemenea, ca SUA să facă din Rusia un sponsor oficial de stat al terorismului, despre care a spus că l-a făcut pe Zelensky să se aprindă „ca un pom de Crăciun”.

"Avem șansa de a reseta acest război acum că au armele. Iată ce și-a dorit el [Zelensky] cel mai mult, ca noi să mergem după activele rusești din întreaga lume, să luăm banii din fondurile suverane ale Rusiei și să-i dam Ucrainei”, a spus Graham.

„Există 300 de miliarde de dolari în Europa din bogăția suverană rusă, active pe care ar trebui să le confiscăm și să le dăm Ucrainei. Avem bani ruși în America pe care ar trebui să-i confiscăm. Ar trebui să facem din Rusia un stat sponsor al terorismului în conformitate cu legislația SUA, a continuat el spunpâna apoi că ochii președintelui Zelensky s-au aprins ca un pom de Crăciun. A face din Rusia un sponsor de stat al terorismului american, conform legii SUA, ar fi o lovitură foarte mare pentru Rusia.

 

@mommashark38 BREAKING: ???????? US Senator Lindsey Graham: "Ukraine has trillions of dollars worth of critical minerals in their country. Vladimir Putin cannot be allowed to access that money and those resources because he will share it with China." What happened to the story that "Putin attacked Ukraine unprovoked, and Ukraine was just defending itself, etc"? Now suddenly the problem is the natural resources in Donbas, not Ukraine itself. #ukraine #warzone ♬ original sound - mommaekvoww

Alte stiri din Externe

Ultima oră