Ucraina a refuzat livrarea a 10 tancuri Leopard din Germania din cauza stării lor proaste

21 Sep 2023
Ucraina a refuzat livrarea a 10 tancuri Leopard din Germania din cauza stării lor proaste

În urmă cu câteva zile, Ucraina a refuzat zece tancuri de luptă germane de tip Leopard, conform informațiilor din revista germană Der Spiegel citat de Le Monde.

Kievul a informat Statul Major Special al Ministerului German al Apărării că tancurile care soseau în Polonia necesitau uneori reparații ample, dar că „nu au suficient tehnicieni instruiți sau piese de schimb”.

Ministerul a trimis un grup de experți în Polonia pentru a examina tancurile. Această vizită a relevat, potrivit săptămânalului german, că „tancurile erau deja foarte uzate după pregătirea soldaților ucraineni în Germania și că aveau nevoie de reparații”.

În februarie, Germania, Danemarca, Olanda și Belgia și-au unit forțele pentru a putea livra armatei ucrainene până la 178 de tancuri Leopard 1A5, pe lângă 150 de tancuri Leopard 2, 14 Challenger 2 și 31 M1A1 Abram promise Kievului de mai mulți membri NATO, scrie Zone Militaire

Cu o greutate de aproximativ 40 de tone, Leopard 1A5 este un tanc destul de ușor în comparație cu succesorul său. Și acest lucru se datorează parțial grosimii armurii sale, care este de zece ori mai mică decât cea a unui Leopard 2. Înarmat cu un tun de 105 mm, este echipat cu o vizor EMES-18 despre care se spunea că este eficientă atunci când a intrat în serviciu în anii 1980.

Având în vedere că Leopard 1A5 nu a fost folosit de forțele armate ale țărilor donatoare de câțiva ani, exemplele promise trebuie recondiționate de producători, printre care Rheinmetall și Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră