Uciderea unui ofițer de poliție german aprinde dezbaterea privind migrația înainte de alegerile UE

04 Iun 2024
Uciderea unui ofițer de poliție german aprinde dezbaterea privind migrația înainte de alegerile UE

Concentrarea pe imigrație și pe extremismul islamist ar putea beneficia extremei dreaptă în ultimele zile ale campaniei, scrie Politico.

 Uciderea  unui ofițer de poliție – surprinsă în video de un privitor și distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare – a stârnit o dezbatere foarte emoționantă în Germania despre migrație și islamismul radical, cu doar câteva zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Ofițerul, identificat ca Rouven L., în vârstă de 29 de ani, a murit duminică după ce a fost înjunghiat în ceafă de către un tânăr de 25 de ani din Afganistan, care a sosit în Germania în 2014. 

Contextul politic al atacului cu greu ar putea fi mai sensibil. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vrea să transforme alegerile UE de săptămâna aceasta într-un referendum privind politica de migrație; crima ar putea oferi doar muniția de care are nevoie. 

AfD s-a luptat în ultimul timp cu o serie de scandaluri recente care păreau să fi oprit ascensiunea sa politică și au făcut-o să cadă în sondaje . Dar o preocupare mai largă cu privire la migrație ar putea oferi partidului un teren fertil. 

„Gândurile noastre sunt la toți funcționarii publici care trebuie să-și pună viața în pericol în fiecare zi din cauza unei politici greșite de migrație și securitate”, au spus co-liderii naționali ai AfD, Tino Chrupalla și Alice Weidel. Ei au cerut „granițe sigure și o Europă fortăreață”, oprirea imigrației și „repatrierea” migranților afgani care se află deja în țară.

Sondajele arată că mulți germani rămân profund nemulțumiți de imigrație și doresc să vadă o limită a numărului de solicitanți de azil permis în țară. Într -un sondaj recent realizat pentru televiziunea publică germană, respondenții au citat politica privind refugiații, azilul și integrarea drept cea mai urgentă problemă cu care se confruntă Uniunea Europeană, 41% dintre ele citând-o ca fiind una dintre primele două probleme cu care se confruntă blocul - mai multă importanță decât este acordată oricărei alte probleme. altă problemă.

Într-un sondaj separat , 64% dintre germani au spus că consideră migrația ca fiind relativ dezavantajoasă pentru societate, în timp ce doar 27% au considerat-o ca un beneficiu net.

În acest context, politicienii AfD au căutat să descrie impactul imigrației asupra Germaniei în termeni aproape apocaliptici, de parcă țara ar lupta pentru supraviețuire în fața violențelor presupuse comise de migranți.

„Câți dintre noi mai trebuie să moară înainte să găsim curajul să ne trăim viața?” a scris pe X Björn Höcke, unul dintre cei mai extremi politicieni ai AfD și liderul acesteia în statul german de est Turingia. Höcke a fost amendat recent de un tribunal german pentru că a folosit un slogan nazist în timpul unui discurs de campanie. 

Ofițerul de poliție a fost ucis vineri pe o piață publică din orașul Mannheim, din sud-vestul Germaniei, unde un grup de activiști anti-islam care se numește Mișcarea cetățenească Pax Europa se pregătea să organizeze un miting. Suspectul a atacat cu un cuțit oamenii adunați în piață, rănind mai mulți, printre care și pe Michael Stürzenberger, fondatorul grupării anti-islam. 

După ce poliția a sosit la fața locului, suspectul s-ar fi apropiat de ofițer din spate, în timp ce acesta era în genunchi deasupra unui alt bărbat, și a înjunghiat victima. Un alt polițist l-a împușcat apoi pe suspect, care a fost internat. 

Poliția investighează atacul; nu a fost stabilit un motiv. Autoritățile au spus că suspectul s-a născut în Afganistan, era căsătorit, avea doi copii și locuia cu familia sa în Heppenheim, Hesse. 

Politicienii au condamnat atacul și au avertizat asupra pericolelor extremismului. 

„Ofițerul de poliție care a fost ucis la Mannheim apăra dreptul tuturor de a ne exprima propriile opinii”, a scris luni cancelarul german Olaf Scholz pentru X. „Dacă extremiștii vor să restrângă violent aceste drepturi, ei trebuie să știe: suntem cei mai duri adversari ai lor”.

Vorbind cu tabloidul german Bild , ministrul Economiei Verzilor, Robert Habeck, a avertizat că motivul atacatorului trebuie clarificat, înainte de a declara că Germania trebuie să „combate islamismul cu toată rigoarea statului nostru constituțional”.

„Nu trebuie să existe toleranță”, a adăugat Habeck. „Este o ideologie criminală care nu are nimic în comun cu democrația noastră.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră